Мінкульт Словаччини ініціював скорочення фінансування ЛГБТК+ проєктів

Дата: 20 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Словаччині Міністерство культури скоротить кількість прайдів та освітніх заходів, які висвітлюють ЛГБТК+ питання. 

Про це пише Euractiv.

Джерело: Shutterstock/foto_molka

Як написала міністерка культури Словаччини, Мартіна Шимковічова в офіційній заяві міністерства на сторінці у фейсбуці: “ЛГБТ+ організації … більше не будуть паразитувати на грошах департаменту культури. Я, безумовно, не дозволю цього під своїм керівництвом”.

Урядовиця також зазначила, що “відкидає нормалізацію, що прогресує” і що її фундаментальна ідея майбутньої діяльності міністерства – це “повернення до нормального життя”.

Громадське об’єднання Saplinq, яке підтримує ЛГБТК+ людей, розглядає заяву Шимковічової як спробу “цензури й дискримінації“.

Ми обурені тим, що міністерка публічно нападає на конкретну меншину й конкретну неурядову організацію, з якою державна влада досі не мала жодних проблем”, – відреагував на слова міністерки директор Saplinq Роберт Фуріель.

В Saplinq заявили, що організація вже 12 років “доповнює й замінює державу в захисті прав людини ЛГБТ+ людей”, і що особисті вподобання міністерки не можуть бути єдиним критерієм того, чи буде держава підтримувати щось, чи ні.

Згідно з тогорічними даними дослідженням аналітичного центру GLOBSEC, Словаччина – одна з країн ЄС, де квір-людям жити найскладніше. У цій країні 63% громадян виступили проти твердження, що права ЛГБТ+ людей, зокрема право на шлюб, повинні бути гарантовані.

Нагадаємо, у червні 2021 року парламент Угорщини ухвалив закон, що забороняє обговорювати і поширювати в школах та серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру. Критики зазначають, що ініціатива є дискримінаційною та порушує права ЛГБТ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter