Екснаглядачу окупаційного ізолятора на Херсонщині, який сприяв депортації українських засуджених, оголосили про підозру

Дата: 12 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Екснаглядачу окупаційного ізолятора заочно повідомили про підозру через примусове переміщення на ТОТ та депортацію до Росії понад 150 українських засуджених з Херсонської області.

Про це повідомили у Херсонській обласній прокуратурі.

“За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури колишньому представнику пенітенціарної служби заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України)”, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 45-річний підозрюваний у травні 2022 року очолив створений на базі захопленої ДУ “Херсонський слідчий ізолятор” окупаційний “Слідчий ізолятор №1”.

Як зазначається, у жовтні того ж року фігурант отримав наказ від російського керівництва про організацію примусового переміщення засуджених з Херсона спочатку до “Голопристанської виправної колонії (№7)”, далі – до інших місць ув’язнення на ТОТ та депортацію до РФ.

Під безпосереднім контролем та за участі підозрюваного його підлеглими, а також працівниками установ виконання покарань РФ, на спеціальному транспорті було незаконно переміщено більш як 150 громадян України на лівобережжя Херсонської області.

Пізніше частину з них перемістили на інші тимчасово окуповані території України, частину – депортували у РФ. На даний час встановлено місце перебування кількох засуджених – їх утримують в аналогічних установах на території країни-агресора або в тимчасово окупованому Криму. Доля інших залишається невідомою.

Раніше ZMINA повідомляла, що засуджених до окупації українців, які залишилися відбувати покарання на території Криму чи були перевезені до Росії, після звільнення з в’язниць не депортують до України, а відправляють до центрів тимчасового утримання для іноземців. Там вони фактично відбувають ще один термін ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter