Ексмер Ірпеня подав до суду на голову громадської ініціативи “Голка” Ірину Федорів

Дата: 26 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Колишній мер Ірпеня, що на Київщині, очільник партії “Нові обличчя” Володимир Карплюк подав судовий позов про захист честі та гідності проти голови громадської ініціативи “Голка” Ірини Федорів. 

Про це активістка написала у своїй колонці на сайті видання “Главком”, а також повідомили на сайті “Голки”. 

Ірина Федорів. Колаж: “Детектор медіа”

За її словами, ексчиновник вимагає спростування інформації в іншій авторській колонці активістки на “Главкомі”, де партію Карплюка “Нові обличчя” пов’язують із дерибаном Біличанського лісу.

Також він хоче спростування інформації про нібито зв’язок його політичної сили з екснардепом від “Слуги народу” Олександром Дубінським, якого судять за держзраду.

“Справу за позовом Карплюка слухатиме суддя Ірпінського міського суду Яна Третяк. Вона ж розглядає ще один позов. Народний депутат Олександр Горобець (“Слуга народу”) теж перебуває у пошуках захисту честі і гідності і не бачить свого зв’язку із дерибанниками Біличанського лісу”,  – уточнили на фейсбук-сторінці “Голки”.

У ГО нагадали, що Федорів 2015 року вже вигравала суд у Карплюка. Тоді мер Ірпеня також подавав позов про захист честі та гідності, але так і не зміг спростувати свої зв’язки з ексрегіоналом Петром Мельником.

Нагадаємо, що Карплюка обрали мером Ірпеня на позачергових виборах у жовтні 2014 року. На виборах наступного року переобрали міським головою. У липні 2018 року він пішов у відставку.

Балотувався на останніх парламентських виборах, але до Верховної Ради не пройшов.

Фігурант кількох кримінальних справ, зокрема, щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах, а також щодо службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків.

Боротьба за Біличанський ліс

Біличанський ліс є унікальним природним об’єктом з різноманітним ландшафтом. На його території в долині річки Любка розташована пам’ятка природи та ботанічний заказник загальнодержавного значення – Романівське болото площею 30 га, флора якого нараховує близько 300 видів рослин, зокрема й червонокнижних.

Боротьба за збереження Біличанського лісу триває вже близько 15 років. 2008 року депутати Коцюбинської селищної ради роздали ділянки в столичному лісі собі та своїм родичам. Зокрема, ділянку отримав і чинний селищний голова Коцюбинського Сергій Даніш. Про це повідомила Ірина Федорів.

Прокуратура скасувала більшість актів права власності на землю і продовжує цю роботу в судах. У 2014 році, після Революції гідності, було підписано президентський указ, яким Біличанський ліс приєднали до Голосіївського національного парку. У 2021 році межу нацпарку винесли на кадастровій карті. Але одразу після цього Київська обласна рада і Бучанська райрада ухвалили рішення, якими, по суті, долучили ліс до складу Коцюбинського. Київрада оскаржила ці рішення в суді.

“Це завжди був ласий шматок, до того ж саме там проходить лінія оборони Києва. Також Біличанський ліс має важливе екологічне значення, бо долає наслідки Чорнобильської катастрофи”, – зазначила Федорів.

Позов щодо повернення Біличанського лісу в межі Києва подавала Київрада, підтримали його прокуратура Київської області, Міністерство екології, Національний природний парк “Голосіївський”, КП “Святошинське лісопаркове господарство”, киянин Олександр Дядюк.

На мапах Києва 90-х років можна побачити, що ліс – це межа Києва. Тому Федорів не згодна з думкою Карплюка, який зазначав, що в разі повернення лісу в межі Києва збільшиться площа зелених зон міста і це дозволить забудовникам будувати більше. На її переконання, площа не збільшиться, а лише повернеться до попереднього розміру.

У вересні 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким три тисячі гектарів Біличанського лісу визнавалися частиною селища Коцюбинське.

Через діяльність із захисту Біличанського лісу Федорів неодноразово зазнавала тиску та переслідування: їй різали шини на автівці, встановлювали на її будинку меморіальну дошку, влаштовували інформатаки, погрожували.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що активістки – журналістка, колишня головна редакторка сайту Руху “Чесно” Ірина Федорів і журналістка та комунікаційниця Маргарита Ситник – оголосили про запуск сайту нової громадської ініціативи “Голка”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter