Ексміністру охорони здоров’я окупованого Криму суд призначив 10 років ув’язнення

Дата: 13 Липня 2020
A+ A- Підписатися

13 липня 2020 року Дніпровський районний суд міста Києва ухвалив вирок ексміністру охорони здоров’я Криму Петру Михальчевському. Суд визнав його винним у державній зраді й засудив до 10 років позбавлення волі.

Про це повідомляє видання “Кримський процес”

Петро Михальчевський

Раніше сторона обвинувачення, яку представляє Прокуратура Автономної Республіки Крим, попросила для Михальчевського 13 років позбавлення волі. Сторона захисту, як і сам Петро Михальчевський, просили суд ухвалити виправдувальний вирок. Захист наполягав на повній невинуватості чоловіка, посилаючись на непідсудність його діянь відповідно до Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час збройних конфліктів.

Зокрема, адвокати посилалися на статтю 20 конвенції, у якій ідеться, що “особи, які займаються систематично і виключно обслуговуванням і адміністрацією цивільних лікарень, включно з персоналом, призначеним для розшуку, підбирання, транспортування та лікування поранених і хворих цивільних осіб, інвалідів та породіль, повинні користуватися повагою і заступництвом”.

До набуття вироком чинності Михальчевський перебуватиме на волі. Наразі в нього діє запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Захист Михальчевського має намір подавати апеляцію на вирок.

Нагадаємо, Петра Михальчевського затримали 5 січня 2018 року в Києві. У Прокуратурі АРК повідомили, що в межах кримінального провадження в його тимчасовому житлі в Києві провели обшук, під час якого вилучили паспорт громадянина РФ, “службове посвідчення” за підписом так званого глави Криму Сергія Аксьонова та інші документи, що підтверджують співпрацю Михальчевського з окупаційною владою.

Згідно зі звинуваченням, Михальчевський, усвідомлюючи факт збройного конфлікту України й РФ, розпочав виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Криму. Із 17 березня до 9 червня 2014 року, обіймаючи пост міністра охорони здоров’я АРК, він забезпечив діяльність незаконно створеного органу влади, що надалі назвав себе “Міністерством охорони здоров’я Республіки Крим”.

Перебуваючи на посаді, він видав щонайменше п’ять указів, легалізувавши в такий спосіб, діяльність окупаційного уряду на території АРК. Також Михальчевський давав розпорядження медичним установам організовувати виборчі дільниці для проведення референдуму.

Окрім цього, Михальчевський публічно виправдовував дії РФ і закликав жителів Криму отримувати російські паспорти. Отже, Михальчевський звинувачується за ч. 2 ст. 110 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України. Обставин, які пом’якшують або обтяжують покарання, прокуратура не встановила.

Петро Михальчевський визнає факт того, що він обіймав пост міністра охорони здоров’я Криму з 27 лютого до 10 липня 2014 року, але, на відміну від Прокуратури АРК, він не вважає, що в цьому є склад інкримінованих йому злочинів, і не визнає своєї провини.

Як відомо, у лютому поточного року Шевченківський районний суд Києва зобов’язав СБУ відкрити кримінальне провадження проти кримськотатарського бізнесмена і політика Ленура Іслямова: він проходить у справі Михальчевського як свідок обвинувачення.

Чоловік з 4 квітня до 28 травня 2014 року обіймав посаду виконувача обов’язків віцепрем’єра російського уряду анексованого Криму, а тому захист Михальчевського стверджує, що в такий спосіб Іслямов “перейшов на бік ворога в період збройного конфлікту” і завдав “шкоди суверенітетові й територіальній цілісності України”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter