Джемілєв дізнався про заборону на в’їзд до Криму під час спроби туди потрапити

Дата: 11 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

З матеріалів кримінальної справи проти Мустафи Джемілєва, які “суд” вивчав на черговому своєму засіданні, випливає, що про наявність заборони на в’їзд до Криму він дізнався безпосередньо на адміністративному кордоні з півостровом.

Про це повідомляє кореспондент видання “Кримський процес” із залу “суду”.

Адвокат Мустафи Джемілєва Микола Полозов

У протоколі огляду одного з дисків, долучених як речовий доказ, де були зібрані численні інтерв’ю Джемілєва про події 3 травня, випливає, що про наявність заборони на в’їзд до Криму він дізнався безпосередньо на пункті пропуску “Армянськ”, а не за день до цього , як стверджується в обвинувальному висновку.

Також частина з цих матеріалів підкріплює твердження захисту про те, що Джемілєв не підписував жодних документів, які повідомляють про наявність заборони на в’їзд до Криму.

Під час засідання захист звернув увагу “суду”, що у всіх дев’яти досліджених за час судового засідання протоколах огляду DVD-дисків немає відомостей про тих людей, які здійснили запис даних. Також відсутні дані, в межах яких саме юридичних дій відбувався збір цих матеріалів. Сторона захисту також вказала на низку інших процесуальних порушень, що ставлять під сумнів припустимість і належність досліджених доказів.

Наступне засідання в цій справі відбудеться 12 лютого.

У грудні минулого року свідок обвинувачення в “справі Джемілєва” в “суді” відмовився від своїх попередніх свідчень.

Нагадаємо, управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter