“Дискримінації не вбачаю”: як мер Івано-Франківська вибачився за слова про “пакування ромів”

Дата: 23 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків вибачився “за емоції” під час оперативної наради, коли він розпорядився “пакувати” ромів та вивозити їх з міста до Закарпатської області. За його словами, йшлося про ромів, які зареєстровані в Іршавському та Свалявському районах Закарпаття й порушували умови карантину в Івано-Франківську. 

Про це він повідомив у ранковому ефірі на радіо “Західний полюс”. 

Опубліковано Радіо «Західний полюс» Середа, 22 квітня 2020 р.

 

“Насамперед ніякої дискримінації я не вбачаю в цьому. Мова йшла про конкретних осіб, які більш ніж місяць, скажімо, не дотримувалися карантину. Люди неодноразово зверталися на 102, гарячу лінію МВК, що деякі особи приставали до людей, вимагали кошти, були без масок. Більш того, проживали в Привокзальному сквері. Це при тому, що постанова Кабінету Міністрів чітко забороняє не те що проживати в скверах, а гуляти в скверах і збиратися більш ніж двом особам в одному місці”, – сказав Марцінків.

Він зазначив, що поліція сама звернулася до нього з проханням надати транспорт для осіб ромської національності, які прописані в Іршавському і Свалявському районах Закарпатської області, щоб доставити їх додому, бо громадський транспорт не їздить:

“Тому на оперативній нараді, можливо, було дещо емоційно, я тут прошу вибачення. Десь, можливо, емоції, тому що нарада тривала понад годину, переважно говорили про боротьбу з коронавірусом і незалежно від того, хто ті особи, які порушують карантин. Чому ми, українці, поляки, американці, дотримуємося карантину, а деяким особам можна не дотримуватися карантину?” 

Мер додав, що йдеться про 20 людей, зокрема дітей. Частина з яких, як каже Марцінків, поїхала, а частина відмовилась. 

Натомість, зауважує ромський правозахисник Юліан Кондур, вибачення очільника міста не відміняють факту відкриття провадження щодо мови ворожнечі та відповідальності в його межах. 

Крім того, додає Кондур, Марцінків посилається на постанову Кабміну щодо порушення карантинних норм, але санкції, які передбачені нею – це штраф, а не депортація:

“Марцінків каже, що так вони із поліцією допомогли ромам дістатися додому. Але, чесно, я маю сумніви, що роми дійсно просили про це. Натомість цікаво, що зробила місцева влада для того, аби допомогти їм, згідно з дотриманням прав. Вочевидь, якщо роми живуть на вулицях, вони є малозабезпеченими. Цікаво, яким чином відбувалось спілкування, взаємодія влади з ними, чи були залучені правозахисники, яку соціальну допомогу надали чи запропонували”. 

Також, підсумовує правозахисник, мер рекомендував зробити другу “ходку” та примусово “пакувати” ромів, які їхати не погодилися, тож пояснення мера не змінюють факту порушення прав та дискримінації ромів. 

Наразі ромські неурядові організації намагаються знайти тих ромів, яких вивезли, аби прояснити ситуацію.  

Нагадаємо, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус. Про це йшлося на щотижневій оперативній нараді, де також повідомили, що десятьох людей уже вивезли з міста. 

Водночас представникам благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” в мерії повідомили, що офіційного розпорядження “вивозити ромів” не було і, можливо, “пан мер неправильно висловився під час наради”.  

Згодом Коаліція ромських неурядових громадських організацій України звернулася до влади з вимогою вжити негайних заходів щодо запобігання антиромським настроям та подіям у регіонах України.

За фактом висловлювання Марцінківа слідчі поліції Івано-Франківщини розпочали кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян.

Про це повідомив голова МВС Арсен Аваков, який у своєму твітері написав таке:

“Позиція міського голови є неприпустимою! Національна поліція – не каральна машина, пане голово, Україна – не “совок”, Франківськ – не князівство!” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter