Правозахисники просять владу оцінити дії мера Івано-Франківська, який розпорядився вивозити ромів на Закарпаття

Дата: 22 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Коаліція ромських неурядових громадських організацій України звернулася до влади через розпорядження мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа “пакувати” ромів та вивозити їх на Закарпаття. Правозахисники заявляють, що такі висловлювання можуть спричинити розпалювання міжнаціональної ворожнечі, а також порушують законодавство.  

Про це йдеться у відповідному відкритому листі, який отримала ZMINA. 

 

Звернення адресоване органам державної влади та місцевого самоврядування Івано-Франківська, а також особисто меру. Автори листа вказують, що у своїх висловлюваннях останній неодноразово вдався до мови ненависті, що може спричинити розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти ромської етнічної групи. 

Крім того, йдеться у звернені, зі свого боку поліція та очільник міста порушили законодавство. Зокрема, статтю 7 Закону України “Про національну поліцію” і У діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовною або іншими ознаками., статтю 33 Конституції і Ця стаття закріплює, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. та статтю 2 Закону “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання” і Так, стаття 2 вказаного закону встановлює, що громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом. .

Серед іншого правозахисники вимагають від Верховної Ради, Офісу президента та Кабінету Міністрів дати оцінку діям Руслана Марцінківа та вжити негайних заходів щодо запобігання антиромським настроям та подіям у регіонах України:

“Також вимагаємо привести ці питання у відповідність до законодавства України і міжнародних європейських стандартів у сфері забезпечення правового та соціального захисту, виробити практичні механізми ефективної реалізації прав національних меншин в активній співпраці з ромськими громадами та органами законодавчої та виконавчої влади”.  

Нагадаємо, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус. Про це йшлося на щотижневій оперативній нараді.

Водночас представникам благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” в мерії повідомили, що офіційного розпорядження “вивозити ромів” не було і, можливо, “пан мер неправильно висловився під час наради”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter