Директорку інституту гендерних досліджень звинуватили у мізогінії через коментарі щодо зовнішності і голосу ведучої Ukraїner Юлії Тимошенко

Дата: 10 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Директорку Київського інституту гендерних досліджень Марфу Скорик звинуватили у мізогінії на адресу української ведучої ютюб-каналу Ukraїner Q Юлії Тимошенко, яка брала інтервʼю у директора фонду “Повернись живим” Тараса Чмута.

Суперечка відбулася на сторінці засновника Ukraїner Богдана Логвиненка, який поділився посиланням на інтервʼю.

Марфа Скорик та Юлія Тимошенко. Фото з їхніх соцмереж

У коментарях до публікації Логвиненка, Скорик написала: “Для того, щоб працювати аналітиком, потрібно мати освіту. Інакше буде генеруватися оте все, що ми чуємо в цьому сповненому безсилля інтерв’ю. Окремо доставляє красівуля зі своїми питаннячками, задані нєжним голосюлькою. Вона тут так до речі, як…”.

Інші користувачі – серед яких і відомі медійниці – розкритикували її слова, звинувативши в мізогінії щодо ведучої Юлії Тимошенко.

Згодом дослідниця відреагувала на обурення через свій коментар: “Крім використання слова мізогінія в якості лайки, про гендерні дослідження потрібно знати щось іще. А так, якщо цікаво – то користайтеся, цитуйте. А зводити жінок до ролі щебетливої пташульки – це не те, чого б ми хотіли, й точно не те, за що боролися отак важко і довго”

Деякі коментатори відмічали під дописом сторінку Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, оскільки з 2022 року Марфа Скорик перебуває у складі Консультативної Ради при Уповноваженому ВР України з прав людини, щоб давати консультації з приводу прав і свобод. 

На інцидент відреагувала і сама журналістка.

“Ви можете бути директоркою Інституту гендерних досліджень, вивчати тему дискримінації роками, працювати над гендерними політиками, консультувати органи влади з цього питання, вести жіночі консорціуми та комітети феміністок, але все одно так і не позбутися інтерналізованої мізогінії в собі”, – написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

Також Юлія нагадала про те, що жінок-медійниць у професійному середовищі часто дискримінують за зовнішністю.

“Спойлер: гарна зовнішність не завжди грає на руку жінкам, але це абсолютно не завадило Марфі Скорик применшити мене до “красівулі з нєжним голосочком”. Тільки незрозуміло чому вона не дописала свій коментар, бо мені було б дуже цікаво зрозуміти «як хто» я виглядаю в останньому інтерв’ю з її точки зору”, – додала Тимошенко.

Тим часом Скорик, реагуючи на публікації у медіа щодо звинувачення її у мізогінії, написала: “Моя маленька хвилинка слави. Негативної, щоправда, але вже байдуже. Оці системні профанації політики гендерної рівності, які ми спостерігаємо останні три роки, оце засилля некомпетентних красівуль та жорсткий ейджизм у політичному, медійному та іншому представництві – вони мають дійти свого кінця”.

Нагадаємо, що сексизм та дискримінаційні меседжі в українських медіа стосуються лише жінок. Згідно з результатами дослідження ІМІ, 24 з 50 найпопулярніших українських онлайн-медіа ставили новини, які мали ознаки мови ворожнечі, сексизму, дискримінаційної лексики та стереотипізації щодо жінок. Найчастіше редакції засуджували жінок за їхні одяг, тіло та загалом зовнішній вигляд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter