“Невизначена втрата”: в Україні запускають проєкт психологічної допомоги жінкам полонених військових

Дата: 20 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні запускають проєкт безоплатної психологічної допомоги жінкам полонених військових або зниклих безвісти – “Невизначена втрата”.

Про це під час презентації в Укрінформі повідомила керівниця проєктів та програм напряму “Допомога жінкам” Future for Ukraine Анна Грубая.

Фото: iStock

“Цей проєкт передбачає надання безплатних консультацій для жінок, які чекають. Це 16 консультацій, шість із них індивідуальні, а 10 групові. Також триватиме постійна підтримка цих жінок у рамках групових консультацій… Такий підхід обрано через те, що не кожна жінка готова ділитися своїм особистим у групі, хтось хоче працювати індивідуально з психологом, і ми цей шлях підтримуємо”, – сказала Грубая.

Після індивідуальної роботи за готовності є можливість працювати в групах, де жінки можуть бути опорою одна для одної, розділити свій біль і отримати необхідну підтримку.

У групах займатиметься не більш ніж сім жінок, і їх розподілятимуть за сімейною належністю (матері, дружини, доньки) та за статусом чоловіків, повʼязаних з ними (зниклий безвісти або в полоні).

Вона зазначила, що проєкт передбачає високий професійний підхід, адже українські фахівці проходять навчання в психологині Рут Дорум з Ізраїльської коаліції травми (Israel Trauma Coalition).

Грубая зазначила, що вміння працювати з травмою і реалізовувати це практично є важливим, адже не можна допустити повторної травматизації.

Співзасновниця Асоціації родин захисників “Азовсталі” Ольга Андріанова каже, що наразі є значний попит на психологічну підтримку і дуже важливо її надавати.

“У соціумі досі багатьом людям незрозуміло, що відчувають жінки, які чекають своїх рідних з полону або в яких чоловіки зникли безвісти або загинули. Дуже часто вони ставлять некоректні питання цим жінкам, і цей тиск на них є дуже важким”, – сказала вона.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко зауважив, що дуже важливо регулярно проводити мітинги на підтримку військовополонених по всій Україні.

“Це дуже важливо, як і для нагадування українському суспільству про те, що ще дуже багато наших захисників знаходяться в полоні. І більш важливим є нагадування міжнародній спільноті про ті проблеми, які не вирішуються. Бо саме РФ підписала Женевські конвенції, де дуже чітко визначено всі вимоги до перебування в полоні”, – сказав Кононенко.

Залишати заявку на отримання психологічної допомоги можна тут.

Нагадаємо, що феміністична громадська ініціатива “Марш Жінок” запускає службу психологічної підтримки для жінок, які нині служать у війську. На гарячій лінії служби чергують дев’ять кваліфікованих психологинь. Вони мають психологічну освіту та пройшли спеціалізовані навчання з військової психології.

Допомогу військовослужбовицям надаватимуть у спеціальних чатах онлайн, заявки приймають через чатбот у телеграмі. Також є формат безоплатних консультацій з можливістю продовження спілкування будь-яким зручним способом зв’язку.

Крім того, отримати безоплатну психологічну допомогу можна на платформі “Її підтримка” від Wonderzine Україна. Щоб отримати три безоплатні сесії з психологом тривалістю 40–50 хвилин, треба заповнити форму або залишити заявку в чатботі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter