Виправдання дій радикалів станом війни може знищити Україну зсередини – директор Інституту національної пам’яті

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Захоплення радикальними рухами, а також відсутність реакції влади та суспільства на порушення прав людини з боку їхніх представників може бути дуже небезпечним для України, оскільки здатне знищити її як правову державу.

Про це заявив директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович під час дискусії правозахисного клубу “Україні 30. Еволюція правозахисного руху за роки Незалежності” 17 серпня. 

Антон Дробович

За словами Дробовича, серед українців зараз панують складні суспільні настрої, коли багато хто каже: “Дивіться, у нас є зовнішній ворог – Росія, який може нас знищити, тож давайте не будемо переслідувати людей, які в разі чого першими візьмуть в руки зброю та стануть на захист країни”.

“Тобто нумо дамо більший карт-бланш радикалам, бо вони пасіонарії та захищатимуть нас. Це дуже небезпечно – брати участь у цій грі під оркестр ура-патріотичності, який завжди грає під час війни”, – вважає він. 

На думку Дробовича, буде неправильним, якщо поліція закриватиме очі на правопорушення з боку представників радикальних рухів, а журналісти не писатимуть про них:

“Іноді кажуть: “Він ватний журналіст”. Але якщо людина не переходить межі журналістських стандартів, свободи слова, її не можна переслідувати навіть за якісь неприємні, на думку інших, висловлювання. Адже якщо постійно закривати очі на правопорушення радикалів, то рано чи пізно вони стануть сприйматись як норма. Наскільки правозахист має бути безкомпромісним в таких ситуаціях? Вважаю, що абсолютно безкомпромісним. Ми не повинні загравати з мобілізаційним патріотизмом.

Водночас експерт зазначив, що патріотизм і вміння захистити себе – дуже важливі речі, але не тоді, коли це перетинає межу прав людини. Бо це може стати хворобою, що знищить країну зсередини.

“Не забувайте – Україна як країна виникла з правозахисту ”, – нагадав Дробович.

Як відомо, представники праворадикальних організацій в Україні вчиняють напади на ЛГБТ-активістів та організації, зривають феміністичні заходи, тиснуть на журналістів під час їхньої професійної діяльності. 

Зокрема, за останні пів року особливого тиску та залякувань зазнали офіси Асоціації ЛГБТ “Ліга” в Миколаєві та Одесі. Загалом організація отримує погрози ще з минулого року. 

Ультраправої агресії також зазнавали представниці ЛГБТ-організації “Інсайт”, зокрема на своїх заходах, присвячених захисту прав ЛГБТ та жінок.

А 14 серпня під час акції під ОП “Зупинимо капітуляцію!” представники Нацкорпусу побили фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного. За кілька тижнів до цього, 22 липня, під Шостим апеляційним адміністративним судом, де розглядали скаргу білоруського анархіста Олексія Боленкова на рішення СБУ про видворення його з України, на журналіста напав російський неонацист Михайло Шаланкевич. Також, як повідомляли “Букви”, до нападу був причетний керівник ультраправої організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter