Двоє житомирців публічно зізналися у спробі залякування журналіста Ніколова і розповіли про “посередника” у справі – ЗМІ

Дата: 28 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Житомирі двоє фігурантів справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста-розслідувача, засновника і головного редактора видання “Наші гроші” Юрія Ніколова заявили про “посередника”, який нібито найняв їх для залякування медійника.

Про це повідомив сам Ніколов на своїй сторінці у фейсбуку із посиланням на сторінку сайту “Твій Житомир. Твоя Житомирщина” (Zhitomir.City), де з’явилася ця інформація.

“Навіть для мене це — головокружитєльна історія. Далі цитую сайт “Zhitomir.city” (Твій Житомир. Твоя Житомирщина), до редакції якого звернулись двоє хлопців і сказали, що це саме вони були найняті для провокації у мене вдома, і що в історії нібито були СБУ і поліція”, – написав журналіст.

Згідно з інформацією на сайті Zhitomir.city, до журналістів прийшли два місцевих жителі і розповіли, що саме вони брали участь в акції залякування Ніколова. Чоловіки стверджували, що скоїли цей злочин нібито на замовлення посередника, на ім’я Олексій, який “ходить у військовій формі” і каже, що “працює з СБУ”.

Основний мотив скоєння злочину – відео, яке показав хлопцям Олексій, на якому Ніколов критикує Зеленського. Чоловік запевнив, що вони допоможуть країні, якщо “покарають людину, яка критикує президента”. Обидва підозрювані стверджують: про те, що чоловік на відео є журналістом, їм не сказали. 

Хлопці зазначили, що Олексій постійно ходив у військовій формі, тому справляв враження “дуже порядної та відповідальної особи”. Чоловік нібито надав їм докладні інструкції, що саме потрібно написати на аркушах паперу, щоб обклеїти ними двері квартири Ніколова, та що треба промовляти на відео.

“Відео потрібно було зняти обов’язково як підтвердження виконаного завдання. Наостанок знов було наголошено про “патріотичну спрямованість акції”, – йдеться в інформації на сайті Zhitomir.City.

За словами хлопців, їх довіз до Києва їхній знайомий, який раніше нібито працював у поліції. На їхнє запитання, чи немає тут якогось криміналу, він заспокоїв їх, наголосивши, що “вони роблять це заради України”.

Джерело: Zhitomir.City

Після цього чоловік підвіз виконавців до будинку, де вони швидко “відпрацювали замовлення” та відзняли потрібне відео. Відео скинули Олексію, уточнили хлопці. За їхньою інформацією, вони “працювали” втрьох (Ред. – Водночас у поліційних зведеннях йшлося про те, що встановлені особи п’яти учасників акції залякування Ніколова).

Вже за кілька днів хлопців затримали працівники київської поліції за обвинуваченням у злочині за статтею 171 частина 2 Кримінального кодексу України – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”. Тоді вони, за їхніми словами, зрозуміли, що їх використали втемну, тож наважилися на інтерв’ю в медіа про свою участь у спробі залякування Ніколова, розповіли про “посередника Олексія” і навіть публічно просили вибачення у журналіста.

Також, за їхніми словами, після затримання поліцією та розпочатого кримінального провадження, вони почали отримувати погрози на свою адресу, тому зараз побоюються за власне життя (Ред. – за інформацією Ніколова від 26 січня, поліція відпустила їх без оголошення підозр).

У коментарі виданню ZMINA Юрій Ніколов уточнив, що передав нові дані у справі своєму адвокату, який має сконтактувати з поліцією.

“Для мене все неочікувано у цій справі. я разом з усіма слідкую за розвитком подій, які режисеруються невідомими мені людьми”, – наголосив він.

ZMINA звернеться до СБУ за коментарем щодо інформації, оприлюдненої на сайті Zhitomir.City. 

Нагадаємо, що ввечері 14 січня до квартири Ніколова прийшли невідомі, які намагалися ввірватися до помешкання, налякали його матір та сусідів. Також вони залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста “зрадником”.

За фактом погроз і провокацій “Репортери без кордонів” закликали Міністерство внутрішніх справ України провести прозоре розслідування цих подій і знайти злочинців.

Згодом поліція встановила особи п’ятьох чоловіків, які прийшли додому до журналіста-розслідувача, намагалися увірватися до його квартири в Києві та обклеїли двері помешкання листівками з написами “провокатор” та “йди воювати”. За їхньою інформацією, до вчинення правопорушення причетні жителі Київської, Житомирської та Черкаської областей.

За кілька днів Ніколов розповів, що поліція відпустила їх без оголошення підозр.

Журналіст відомий резонансними розслідуваннями щодо оборудок у Міноборони.

Звільнений через корупцію заступник міністра оборони винним себе не вважав, а тодішній очільник Міноборони Олексій Резніков навіть після обрання запобіжного заходу фігурантам називав публікації про корупцію “інспірованою та спланованою історією”, у якої є різні бенефіціари. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter