Двом російським військовим загрожує довічне за катування людей у Херсоні: двох затриманих закатували до смерті

Дата: 22 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в жорстокому поводженні з цивільними та вчинення інших порушень законів та звичаїв війни, що поєднані з умисним убивством, повідомили полковнику, заступнику командира 22 армійського корпусу берегових військ ЧФ ВМФ РФ та його підлеглому. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Скриншот відео

Імена підозрюваних не називають, втім ще торік Центр журналістських розслідувань ідентифікував полковника та колишнього командира бригади з Приморського краю РФ Віктора Бедрика. Підозру на його ім’я нещодавно публікували на сайті ОГП. 

Бедрик обійняв посаду так званого “коменданта окупаційної військової комендатури Херсонської області” та мав у підпорядкуванні щонайменше 25 військових, серед яких і другий ідентифікований – Олександр Чичкан

Катівню, у якій тримали затриманих, облаштували в будівлі Херсонського апеляційного суду. Там у підвалі в антисанітарії, без їжі та води тримали щонайменше 12 цивільних, двоє з яких померли. Затриманих постійно били, підбурювали до співпраці та змушували обмовляти рідних, погрожуючи вбивством. 

Щодо загиблих, то один з них працював у Північній виправній колонії № 90. Чоловіка затримали та протягом трьох діб били й допитували в комендатурі четверо російських солдатів, тож від отриманих травм він помер. Колонію росіяни захопили та поставили там керівником Євгена Соболєва, якого судитимуть в Україні за депортацію в’язнів. 

Підозрюваним Бедрику та Чичкану тільки за частиною другою статті щодо порушення законів та звичаїв війни загрожує від 15 років до довічного. 

Нагадаємо, що у звільненому від росіян Херсоні активно затримували персонал окупаційної колонії та СІЗО, де під час окупації тримали викрадених людей. До прикладу, довічне загрожує трьом працівникам ізолятора, які носили Z-нашивки на роботі.

Іншому працівнику СІЗО також повідомили про підозру в держзраді. Слідчі кажуть, що він удав, ніби не бачить утечі в’язнів у день звільнення Херсона, і не зробив нічого, щоб запобігти цьому. 

Колабораційну діяльність закидають і двом херсонцям, які пішли працювати в колонію на заклик росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter