Двох російських військовослужбовців заочно засудили за мародерство на Харківщині

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Дзержинський районний суд міста Харкова заочно визнав винними двох російських солдатів у порушенні законів та звичаїв війни, зокрема в мародерстві. 

Про це йдеться у вироку суду, опублікованому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Російські військовослужбовці. Фото: Офіс генпрокурора

Українські слідчі встановили, що 25-річний уродженець Дагестану Набивуллах Гулмагомедов та 21-річний уродженець Новосибірської області Ілля Котєльніков служили за контрактом у військовій частині 91726. У квітні 2022 року вони незаконно перебували в окупованому Ізюмі на Харківщині.

Гулмагомедов і Котєльніков разом з іншими невстановленими російськими військовослужбовцями пограбували ювелірну крамницю на вулиці Гагаріна, 9, в Ізюмі. Звідти вони винесли сейф із 2 кілограмами золотих прикрас. Вартість викрадених ювелірних виробів експерт оцінив у понад 8 мільйонів гривень. 

За скоєне суд заочно відправив Гулмагомедова і Котєльнікова на 11 років за ґрати. 

Місцеві жителі впізнали засуджених за фотографіями й розповіли українському слідству, що саме вони винесли сейф із магазину і завантажили його до легкової автівки. Двоє свідків, які проходили повз них у момент крадіжки, чітко розгледіли їхні обличчя. Російські солдати зупинили їх для перевірки документів, потім наказали йти додому і не вештатися вулицями міста.

Ще один свідок чув, як окупанти говорили про те, що сейф необхідно відвезти до місцевого жителя, який зможе його відкрити.

Після деокупації Ізюма в приміщенні “воєнної поліції” знайшли пояснювальну записку з підписом Гулмагомедова про те, як у нього опинилися золоті прикраси. 

Нагадаємо, що двох росіян звинувачують у знущанні з цивільних та мародерстві під час окупації Сумщини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter