Двох росіян підозрюють у жорстокому поводженні з українськими військовополоненими на Харківщині

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозри в порушенні законів та звичаїв війни повідомили двом російським військовим, які могли знущатися з військовополонених бійців ЗСУ. 

 Про це повідомляє Офіс генпрокурора. 

Підозрювані

Слідчі Управління СБУ в Харківській області підозрюють у жорстокому поводженні з українськими військовополоненими командира стрілецької роти 1 танкової армії ЗС РФ (угруповання військ “Север”) Олексія Кіпріна, позивний Барс, та його підлеглого старшого стрільця Олексія Кучманова, позивний Кнавон.

Правоохоронці зʼясували, що Кіпрін уже публікував у соцмережах свої фото у військовій формі з різних років з підписом – “на сторожі Русі з 2014 року”. Також він служив у так званій міліції “ДНР”.

Наприкінці травня 2024 року неподалік села Стариця Чугуївського району Харківської області вони захопили в полон чотирьох військовослужбовців ЗСУ. Кіпріну, Кучманову та ще трьом невстановленим солдатам доручили перемістити полонених.

Дорогою російські військові знущалися з бійців, зокрема змушували співати гімн СРСР, били ногами по тулубу. Коли один військовополонений упав на землю, Кіпрін агресивно наказав йому підвестися, а Кучманов жорстоко бив ногою в потилицю та стріляв у напрямку голови потерпілого. Командир підрозділу Кіпрін стимулював такі дії підлеглих і знімав усе на мобільний телефон. Це відео Кіпрін виклав у публічний доступ. 

Своїми діями росіяни вчергове підтвердили цілеспрямовану варварську політику РФ щодо українців та свідоме ігнорування міжнародних норм поведінки щодо комбатантів.

Наразі місце перебування фігурантів не встановлено.

Нагадаємо, що Херсонська обласна прокуратура оголосила підозри 11 російським наглядачам херсонської катівні в порушенні законів та звичаїв війни, жорстокому поводженні з цивільним населенням та умисному вбивстві. Свідчення утримуваних у “жіночих камерах” катівні документувала ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter