Двох нападників на журналістів “Схем” в Укрексімбанку поновили на посадах 

Дата: 11 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Державний Укрексімбанк поновив на посадах директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова.

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на “Схеми” та “Радіо Свобода”, яким цю інформацію підтвердили в банку.

Фото: “Радіо Свобода” / Ігор Тельбізов (ліворуч) та ексголова правління Євген Мецгер (праворуч)

Тельбізов та Осіпов є обвинуваченими в кримінальному провадженні через інцидент в Укрексімбанку: обидва за наказом уже ексголови правління фінустанови Євгена Мецгера в його робочому кабінеті застосували силу проти журналістів програми “Схеми”.

Наказ про поновлення Тельбізова і Осіпова датовано 9 листопада. У ньому йдеться, що внутрішнє розслідування в банку завершили.

Раніше Тельбізова відсторонили від обійманої посади. Про відсторонення Осіпова публічно не заявляли. 

2 листопада Київська міська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів програми “Схеми” в державному Укрексімбанку. 

Дії Тельбізова та Осіпова слідство кваліфікувало за двома статтями Кримінального кодексу України: 171 (“Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”) та 126 (“Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень”).

Мецгера та прессекретаря Володимира Пікалова підозрюють за частинами 1 і 3 статті 171 ККУ. 

Підготовче засідання в справі має відбутися 29 листопада 2021 року.

Раніше адвокат журналістів “Схем” Анатолій Попов заявив, що прокуратура передала матеріали до суду, не долучивши до них ключові докази проти обвинувачених – оригінали аудіозапису події та відновленого журналістами відео нападу.

Прокуратура натомість повідомила, що копії аудіо та відео були долучені до матеріалів слідства як докази, а оригінали потерпілі самі не надали у відведений для цього термін. 

Нагадаємо, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління Укрексімбанку Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Останньому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter