Дві стрічки з України потрапили до номінації “Найкращий документальний фільм” Європейської кіноакадемії

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Дві стрічки з України – “Будинок зі скалок” і “Маріуполіс-2” – номінували на звання найкращого документального фільму за версією Європейської кіноакадемії (European Film Academy).

Про це повідомив журналіст і документаліст, другий режисер і лінійний продюсер “Будинку зі скалок” Азад Сафаров на своїй сторінці у фейсбуку. 

Кадр із фільму “Будинок зі скалок”

“Наш фільм “Будинок зі скалок” (A House Made of Splinters) увійшов у п’ятірку номінантів. Переможця оголосять у грудні. Це фільм про дітей зі складних родин, які потрапили до притулку поруч з війною. В притулку вони проводять дев’ять місяців і або повертаються до батьків, або потрапляють в інтернат чи прийомну родину”, розповів він.

Указаний фільм виробництва Данії, України, Швеції та Фінляндії. Режисер фільму Сімон Леренг Вільмонт.

Серед номінантів на нагороду також фільм про бої та окупацію Маріуполя “Маріуполіс-2” литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, вбитого російськими військовими навесні 2022 року.

Кадр з фільму “Маріуполіс-2”

Трейлер фільму “Будинок зі скалок” можна подивитися тут, трейлер стрічки “Маріуполіс-2” тут.

Європейська кінопремія (European Film Awards) вручається Європейською кіноакадемією щорічно починаючи з 1988 року за видатні досягнення в європейському кінематографі. Нагороди вручаються в більш ніж 10 категоріях. Найважливішою серед них є “Найкращий європейський фільм” (Best European Film / Film of the year). Цю нагороду також називають Європейським “Оскаром” чи “Єврооскаром”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що прем’єра фільму “Маріуполіс-2” литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, вбитого російськими військовими у Маріуполі, відбудеться на фестивалі Docudays UA 11 листопада.

Світова прем’єра стрічки відбулася в позаконкурсній секції “Спеціальний показ” 75-го Каннського кінофестивалю. Фільм отримав Спеціальний приз журі “Золоте око”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter