Дружині та дітям активіста Олега Софяника вдалося виїхати з Криму

Дата: 12 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Дружині та дітям проукраїнського активіста із Севастополя Олега Софяника вдалося виїхати з тимчасово окупованого Криму. Зараз вони перебувають на материковій частині України.

Про це Софяник розповів Крим.Реалії.

За його словами, після його вимушеного переїзду з Криму, дружина Анжеліка перебувала “у великій небезпеці”.

“Російські силовики, ФСБ чинили на неї сильний тиск. Її викликали в ФСБ, в поліцію. Питали, де я, чим займаюся, де живу, а потім вони намагалися сфабрикувати кримінальну справу проти подружжя, нібито за крадіжку 100 тисяч рублів у родича. 3 червня в будинку був багатогодинний обшук. Її викликали на допит, вона пройшла поліграфію. Причому всі питання були не з приводу крадіжки, а з приводу мене”, – розповів Софяник.

За його словами, дружина двічі намагалася залишити Крим, але з різних причин їй відмовляли. Цього разу їй вдалося виїхати з півострова. Софяник пов’язує це з суспільним резонансом.

Нагадаємо, проукраїнському громадському діячеві й спортсмену із Севастополя Олегові Софянику вдалося на початку літа залишити окупований Крим. Він оселився на Дніпропетровщині.

19 червня співробітники ФСБ на підконтрольному Москві контрольно-пропускному пункті “Армянськ” не пропустили його дружину з дитиною на материкову Україну.

Як відомо, 14 листопада 2019 року російські силовики затримали чоловіка на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною. Також ФСБ не пропустила Олега Софяника на материкову Україну 17 квітня. До цього він зробив заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі. Відстань у 30 км він подолав за 10 годин – без відпочинку і супроводу. Цей заплив Софяник присвятив 75-річчю депортації кримських татар.

Олег Софяник – відомий севастопольський плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. Станом на травень 2012 року він зробив понад 50 марафонських запливів, найдовший із них – через Південно-Китайське море (350 км).

Софяник також переплив Середземне море, Мармурове море, протоку Босфор (вздовж і впоперек), протоку Дарданелли. Робив марафонські запливи на відстань до 100 кілометрів уздовж берегів Криму. Відомий також запливами в холодній воді взимку.

Севастополець є дисидентом. За відмову від служби в армії і громадянства СРСР його примушували до психіатричного лікування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter