Спортсмен Софяник з третьої спроби таки виїхав з Криму

Дата: 22 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Проукраїнському громадському діячеві й спортсмену із Севастополя Олегові Софянику вдалося на початку літа залишити окупований Крим. Він оселився на Дніпропетровщині.

Як повідомляє “Крим.Реалії“, чоловік придбав у невеликому містечку Марганці житло і тепер очікує на рідних, які також хочуть залишити півострів.

Повідомляється, що окупаційна влада не випустила з Криму дружину Олега разом з однорічним сином 19 червня.  

За словами Олега, він був змушений покинути малу батьківщину, бо за ним стежили російські спецслужби. Він також додав, що на півострові йому загрожувала “психушка” або ж тюремна камера.

Влада знала про настрої Софяника, який 2014-го року брав участь у захисті блогера, директора школи іноземних мов Юрія Ільченка, який вів проукраїнську пропаганду в соцмережах.

“Окупаційні органи почали досить серйозно займатись і мною. У лютому були спроби запроторити мене до психіатричної лікарні. Мені телефонували, вимагали прийти, погрожували відправити мене туди на довічне перебування. В путінській Росії є така норма: якщо людину хочуть помістити до психіатричної лікарні, а каральна психіатрія, як ви бачите на прикладі шамана Олександра Габишева, існує, – вони звертаються до суду, й суд задовольняє, приїздить поліція й людину забирають. У мене був такий ризик. Друзі попереджали, що цей “сюрприз” може бути й на кордоні. Це російська рулетка. Може, уже в камері сидів би. Ризик був величезний”, – розповів спортсмен.

Російські прикордонники поінформували, що виїхати він зможе, а от повернення назад “небажане”. Повідомили йому про це не письмово, а усно, під відеозапис.

Минулі рази, коли я їздив до України – купував квартиру в Марганці, мене тримали на кордоні по п’ять годин. Цього разу вийшло набагато швидше. Виходить старший лейтенант з відеокамерою. Каже: “Ми, прикордонні війська Федеральної служби безпеки Російської Федерації, офіційно повідомляємо вам, що у вас є право одноразового виїзду з Російської Федерації, а подальше ваше повернення до Росії небажане”. Вони зробили “цікаво”: це все мало бути в письмовому повідомленні, а вони – на відеокамеру. Це нісенітниця, таке ніде не практикується. Це абсолютно незаконно. Письмовий документ можна оскаржити, зробити подання до Європейського суду з прав людини, а це – ніяк.

Олег Софяник

Спортсмен вважає, що встиг виїхати з Криму вчасно. Уже наступного дня після перетину ним адмінкордону, “компетентні органи” зацікавилися його особою. Одним з питань, які до нього мали кримські силовики, була його заява з проханням анулювати російський паспорт.

“До літа 2015 року я взагалі не хотів брати російський паспорт. Але потім померла мама і треба було вступати в права спадку. Хотів отримати посвідку на проживання. Прийшов до Федеральної міграційної служби. Кажуть: “Ні, ви маєте або отримати російський паспорт, або їхати геть”. Багато кримських татар підтримують Україну, але мають російські “аусвайси”, адже для того, щоб жити в Криму, працювати, вести бізнес, лікуватися, потрібен російський паспорт”, – розповів чоловік.

На материковій Україні Олег Софяник планує працювати у сфері захисту прав людини, видати книгу, а також продовжувати свої марафонські запливи, якими намагається привернути увагу до важливих історичних дат і задекларувати політичні погляди.

Читайте також: “Міжнародний суд у Гаазі просять покарати Росію за демографічні зміни Криму: які докази надала Україна”

Нагадаємо, раніше Олег Софяник публічно звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням допомогти йому покинути територію тимчасово окупованого Криму. Згодом в Офісі президента заявили, що не отримували звернення від кримчанина. 

Як відомо, 14 листопада 2019 року російські силовики затримали чоловіка на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною. Також ФСБ не пропустила Олега Софяника на материкову Україну 17 квітня. До цього він зробив заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі. Відстань у 30 км він подолав за 10 годин – без відпочинку і супроводу. Цей заплив Софяник присвятив 75-річчю депортації кримських татар.

Олег Софяник – відомий севастопольський плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. Станом на травень 2012 року він зробив понад 50 марафонських запливів, найдовший із них – через Південно-Китайське море (350 км).

Софяник також переплив Середземне море, Мармурове море, протоку Босфор (вздовж і впоперек), протоку Дарданелли. Робив марафонські запливи на відстань до 100 кілометрів уздовж берегів Криму. Відомий також запливами в холодній воді взимку.

Севастополець є дисидентом. За відмову від служби в армії і громадянства СРСР його примушували до психіатричного лікування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter