ФСБ не випустила з Криму дисидента Софяника

Дата: 17 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Російське прикордонне управління ФСБ не дозволило севастопольському плавцю-марафонцю та колишньому дисиденту Олегу Софянику виїхати з окупованого Криму.

Про це повідомляє “Крим.Реалії”.

Чоловік намагався покинути Крим 17 квітня. 

“Сьогодні ФСБ на “Чонгарі” відмовилася пропустити мене на материкову Україну. Незважаючи на паспорт громадянина України, наявність нав’язаного громадянства Росії не дозволяє їм випускати людей з “путінської зони”. Так вони пояснили. Не допустили навіть до проходження кордону. Не розмовляють узагалі. Якщо в тебе “путінський аусвайс” – цей документ раба – все, ти не виїзний, ти назавжди в катівнях гігантської в’язниці Росії. Домагатимусь анулювання російського паспорта, насильно мені нав’язаного окупаційною владою”, – сказав Софяник.

Кримчанин уточнив, що жодного документа про заборону на виїзд йому не видавали. ФСБ публічно не коментує заборону Софянику.

У коментарі виданню ZMINA Софяник також повідомив, що Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова планує звернутися до російського Омбудсмана Тетяни Москалькової щодо надання йому можливості виїхати із території Кримського півострова. Також Софяник має намір добиватися ануляції російського громадянства, виданого йому окупаційною владою Криму.

Як відомо, у зв`язку із пандемією COVID-19 Російська Федерація заборонила виїзд за кордон своїм громадянам, а також кримчанам, у яких є російські паспорти. Раніше правозахисники вже фіксували відмову російських прикордонників пропустити для лікування на материкову частину України онкохвору кримчанку.

Нагадаємо, що на початку лютого Олег Софяник заявив, що побоюється опинитись ув’язненим у психіатричній лікарні Севастополя, куди його викликають на приймання. Наприкінці минулого року російські силовики затримували чоловіка на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною. До цього він зробив заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі. Відстань у 30 км він подолав за 10 годин – без відпочинку і супроводу. Цей заплив Софяник присвятив 75-річчю депортації кримських татар.

Олег Софяник – відомий севастопольський плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. Станом на травень 2012 року Софяник зробив понад 50 марафонських запливів, найдовший із них – через Південно-Китайське море (350 км).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter