Якутського шамана, який ішов виганяти Путіна, примусово закриють у психоневрологічному диспансері

Дата: 02 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Суд у російській Якутії задовольнив позов республіканського психоневрологічного диспансеру, який просив про примусову шпиталізацію Олександра Габишева –  шамана, що йшов виганяти Володимира Путіна. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

У висновку медиків ішлося, що Габишев страждає на “переоцінювання власної особистості”, оскільки висловлював ідеї “нашкодити уряду і скинути Путіна”. Перед початком судового засідання російські силовики без пояснення причин затримали трьох свідків захисту. Одного із затриманих, блогера Сергія Тихого, відвезла швидка. Під час затримання його штовхнули, він упав і знепритомнів.

Мер Якутська Сардана Авксентьєва в інстаграмі виступила проти переслідування якутського шамана Олександра Габишева, яке вона назвала “вибірковою каральністю щодо однієї людини з нещасливою долею”. На її думку, в якутському правосудді може відродитися практика, коли з формулюванням “переоцінювання особистості” будь-яку людину можуть скерувати на примусове лікування.

Нагадаємо, що 51-річний Габишев залишив Якутськ у березні 2019 року для того, щоб вигнати з Кремля Путіна. Шаман вважає президента РФ “злим духом”, а себе – “воїном”.

Уперше Габишева затримали як підозрюваного в справі про публічні заклики до екстремістської діяльності. За ним приїхали два автобуси озброєних силовиків. Згодом шамана скерували до Якутського республіканського психоневрологічного диспансеру. Утім, у психлікарні чоловіка визнали неосудним. 

Верховний суд Якутії відхилив скаргу адвокатів Габишева про незаконне і необґрунтоване порушення кримінальної справи. Силовики затримували також кількох прихильників шамана в столиці Бурятії Улан-Уде під час протестів на його підтримку.  

У вересні минулого року Габишева визнала в’язнем сумління міжнародна правозахисна організація Amnesty Intеrnational. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter