Дружина затриманого в Криму журналіста Єсипенка скражиться, що Офіс президента не відповів на її звернення

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Дружина заарештованого в Криму позаштатного журналіста Крим.Реалії Владислава Єсипенка – Катерина повідомила, що у президента України Володимира Зеленського не відповіли на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку громадян, яких можуть повернути на материкову частину України у рамках обміну.

Про це вона сказала Єсипенко в ефірі Радіо Крим.Реалії 6 квітня.

Катерина Єсипенко (посередині)

Своє звернення жінка оприлюднила у Facebook і відправила листа “Укрпоштою” на Банкову.

“Зі мною ніхто не зв’язувався… (Реакції – ред.) не було ніякої”, – сказала вона. 

Заступниця представника президента України в Автономній Республіці Крим Дар’я Свиридова стверджує, що Офіс президента поінформований про справу Єсипенка. Свиридова також висловила думку, що переслідування Владислава Єсипенка в Криму має стати одним з основних питань для роботи офіційного Києва на міжнародних майданчиках.

“Безумовно, цей факт на контролі у нашого відомства, ми досить чітко заявили свою позицію щодо незаконного затримання нашого громадянина і журналіста. На жаль, звільнення наших незаконно позбавлених волі громадян на окупованій території повністю є в зоні відповідальності Російської Федерації, а ми зі свого боку повинні зробити все, щоб підтримати цих людей і винести питання їх негайного звільнення на всі міжнародні майданчики. Я думаю, що це буде одне з важливих питань і в роботі з форматом «Кримської платформи», за яку відповідає Міністерство закордонних справ”, – заявила вона під час прямого ефіру.

Тим часом президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що мовник обурений даними про тортури над затриманим в тимчасово окупованому Криму позаштатного журналіста Крим.Реалії Владислава Єсипенка.

6 квітня незаконний “Верховний суд Криму” розглядав апеляційну скаргу журналіста за поданням адвоката Тараса Омельченка на обрання йому запобіжного заходу. Під час слухання заявив про тортури. За його словами, його катували протягом двох діб з моменту затримання до надходження в ІТТ Сімферополь. Чоловіка били по тулубу, ногах та в область статевих органів. Силовики ФСБ також приставляли до мочок вух та до голови контакти, після чого включали електричний струм, що завдавав нестерпного болю. Коли він більш-менш звикав до цього, силу струму збільшували. 

Єсипенко також твердив, що його ставили в стійку лежачи на кулаки, на руки, і, коли він уже більше не міг стояти, падав, його починали бити ногами по різних частинах тіла. 

Крім того, ФСБ погрожувало йому, якщо він не дасть зізнавальних показів, то його знайдуть у камері повішеним і все буде обставлено як самогубство. Через це на судовому засіданні журналіст заявив, що він не збирався і не збирається накладати на себе руки.

“Суд” залишив його під вартою. Це було перше засідання, на яке пустили незалежного адвоката Тараса Омельченка. Єсипенко відмовився від адвокатки Віолетти Синеглазової, заявивши, що її призначили йому під тиском. 

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. За попередньою інформацією, чоловіка арештували у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті 9 березня 2021 року.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Начальник Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ Артем Дехтяренко у коментарі виданню ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював із Службою безпеки України. Водночас він наголосив, що органи влади РФ та окупаційна адміністрація відповідальні за порушення норм міжнародного права, політичні переслідування та незаконні затримання українців, зокрема на території Автономної Республіки Крим.

Напередодні Кримська правозахисна група заявила про позбавлення українця права на захист, оскільки до нього не допустили  незалежних адвокатів – Еміля Курбедніова та Олексія Ладіна. Натомість Єсипенку без його згоди призначили адвокатку Віолетту Синєглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, фактично захищаючи не підзахисних, а інтереси слідства. Вона раніше не оскаржувала взяття підзахисного під варту і не з’явилася на засідання суду у “Верховному суді Криму”.

МЗС України висловило рішучий протест Росії через затримання журналіста і закликало допустити незалежного адвоката до чоловіка. Відомство підкреслило, що Росія “повинна надати інформацію про місце перебування і стан здоров’я Владислава Єсипенка”.

МЗС України

Нацполіція автономії порушила кримінальне провадження через арешт Єсипенка. Українські слідчі інкримінують окупаційним “правоохоронцям” порушення ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

Президент “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” Джеймі Флай засудив затримання журналіста, який співпрацював зі ЗМІ.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засудила затримання медійника. Його голова, член виконкому Європейської федерації журналістів Сергій Томіленко наголосив, що журналістська робота – це не “шпигунство” і не “робота на спецслужби”, в чому звинувачують фрилансера. НСЖУ заявила, що повідомить міжнародних партнерів про незаконне затримання журналіста. 

Через можливі тортури над журналістом свою занепокоєність висловила й міжнародна організація “Репортери без кордонів”. В організації зазначили, що про катування Єсипенка може свідчити його інтерв’ю російському державному телеканалу “Крым 24”, в якому він підтвердив, що знімав на півострові для проєкту Крим.Реалії і нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

Журналіст Крим.Реалії та газети “День” Микола Семена звинуватив Олега Крючкова у роботі на російські спецслужби.  СБУ у відповіді виданню ZMINA заявила, що їй невідомо про порушені кримінальні провадження проти Олега Крючкова. 

16 березня низка правозахисних організацій також засудила затримання українця, висунула вимогу його негайного звільнення і надала рекомендації міжнародним організаціям та урядам демократичних країн. 

Раніше редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter