Дружина та донька незаконно ув’язненого в Криму фрілансера Крим.Реалії отримали за нього премію Free Media Awards

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Дружина та дочка засудженого в Криму фрілансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка отримали за нього премію Free Media Awards, яку присудили у серпні цього року.

Про це повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

Церемонія відбулася в Нобелівському інституті, розташованому в норвезькій столиці Осло.

За словами дружини медійника Катерини Єсипенко, отримання вже другої премії для Владислава цьогоріч – “це найкраща відповідь тим нелюдам, які піддавали його тортурам і казали, що його робота нічого не варта”.

“Чому Владислав Єсипенко вирішив знімати репортажі в окупованому Криму? Тому що він знав, що майже ніхто цим не займається, це ризиковано, і вважає, що люди заслуговують на знати правду, знати, що там відбувається. Тому що в результаті анексії Криму нова влада формувала свій авторитарний режим і лише посилила переслідування українців, які спричинили нові вбивства, тортури та інші форми насильства”, – заявила вона під час на вручення премії Free Media Awards.

Вона зауважила, що Владислав Єсипенко “зробив свій моральний вибір для того, щоб відстоювати право на справедливість, право на свободу слова, свободу мислення”.

“Мій чоловік готовий ризикувати своїм життям, він це довів, провівши у російській в’язниці 19 місяців. Його затримали, але не змусили замовкнути. Він продовжує говорити світові правду про політв’язнів, в’язнів совісті, яких зустрічає у в’язниці”, – додала Катерина Єсипенко.

Також вона зачитала уривок із заяви Владислава Єсипенка про обставини його затримання та катувань у Криму.

У серпні цього року повідомлялося, що Владислав Єсипенко став лауреатом премії Free Media Awards. Цю премію затвердили 2000 року німецький фондом Zeit-Stiftung та норвезький фондом Fritt Ord. Її присуджують журналістам та ЗМІ Східної Європи, які відзначилися “професіоналізмом та громадянською мужністю”.

Організації розглядають кандидатури після консультацій з експертами, після чого щорічно незалежне журі обирає переможців. На рік присуджується від трьох до п’яти нагород. Також нагороду отримав засновник проекту Donbas Frontliner, фрілансер Радіо Свобода Андрій Дубчак за “сміливе та професійне висвітлення подій у зонах боїв, часто із ризиком для життя”.

18 серпня Верховний суд Криму, підконтрольний Росії, пом’якшив вирок Єсипенку до 5 років колонії загального режиму та штрафу 110 тисяч рублів. Захист журналіста має намір оскаржити цей вирок у касації і за півроку просити про умовно-дострокове звільнення Єсипенка.

Нагадаємо, що Владислава Єсипенка російські силовики затримали 10 березня 2021 року після відвідування ним акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі.

Російська спецслужба інкримінувала українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”).

16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень.

На початку 2022 року так званий “Сімферопольський райсуд” засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою. Згодом незаконний “апеляційний суд” змінив термін ув’язнення до п’яти років колонії загального режиму.

Європейська федерація журналістів (EFJ) назвала “пародією на правосуддя” російський вирок у тимчасово окупованому Криму у кримінальній справі проти Єсипенка.

У серпні 2022 року правозахисники заявили, що у цій кримінальній справі Росія використала всі методи тиску і несправедливого судилища. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter