Дружина кримського політв’язня Сервера Зекір’яєва вимагає від слідкому РФ перевірити умови його утримання

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Дружина засудженого на 13 років позбавлення волі Сервера Зекір’яєва Зарема надіслала листа до Слідчого управління Слідчого комітету Російської Федерації по Тульській області з вимогою провести перевірку умов утримання її чоловіка.

Про це вона розповіла “Кримській солідарності”.

Джерело: “Кримська солідарність”

У листі вона описала стан чоловіка як “сильне отруєння та виснаження” з нападами блювоти та сильних шлункових болей. У відповідь вона отримала документ, в якому слідком по Тульській області закликав виконувача обов’язків керівника слідчого відділу по місту Донськой Тульській області організувати розгляд звернення Зекір’яєвої “за фактом можливих неправомірних дій з боку посадових осіб ФКУ ВК-1 УФСІВП Росії по Тульській області щодо Зекір’яєва “.

Цього року Зекір’яєв вже двічі, у березні та серпні, повідомляв про тортури у виправній колонії №1 Тульської області, де він відбуває незаконне покарання. У відповідь на запити Зарема Зекір’яєва отримала від російських силовиків відповідь, що умови у приміщенні камерного типу (ПКТ) “прийнятні для утримання”.

Насправді у політв’язня вже значно погіршилося здоров’я. Його рве піною після прийому їжі та тренувань, гірчить у горлі, постійно крутиться голова. На скарги Зекір’яєва адміністрація колонії жодним чином не реагує.

У переведенні з ПКТ кримському татарину неодноразово відмовляли. Неофіційно співробітники колонії йому пояснили, що відправили його туди “за спосіб життя”. Також на Сервера тут регулярно тиснуть, називають “терористом”.

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох мешканців Бахчисарая: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. ФСБ Росії інкримінувала їм участь у забороненій у Росії, але легальній на всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим, релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”.

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону у вересні 2020 року ухвалив вироки у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що засудженому Росією до 13 років ув’язнення кримському бранцю Кремля Серверу Зекір’яєву відмовили в переведенні ближче до дому з виправної колонії №1 Тульської області, де він відбуває свій термін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter