Дослідники використовують ШІ для пошуку свідчень про неідентифікованих жертв Голокосту

Дата: 07 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Співробітники Ізраїльського меморіального центру памʼяті жертв Голокосту в Єрусалимі – Яд ва-Шем – розробили власне програмне забезпечення на основі штучного інтелекту, яке допомагає за кілька годин переглянути сотні записів й отримати точні результати. У такий спосіб дослідники використовують ШІ для пошуку та аналізу свідчень, щоб спробувати ідентифікувати сотні тисяч жертв Голокосту євреїв, імена яких відсутні на офіційних меморіалах.

Про це пише видання Reuters.

Фото: Reuters / Kacper Pempel

Керівниця відділу розроблення програмного забезпечення в центрі Естер Фуксбрумер зауважила, що впродовж багатьох років волонтери відстежували інформацію про 4,9 млн осіб, читаючи заяви та документи, перевіряючи відеозаписи, кладовища тощо, однак людині важко зробити цю роботу якісно та не пропустити жодної деталі.

Система ШІ, розроблена два роки тому для перегляду записів англійською, івритом, німецькою, російською та іншими мовами, зараз проходить тестування.

“Ця технологія працює дуже швидко, потрібно кілька годин, щоб переглянути сотні свідчень, і це дуже точні результати. Ми побачили, що з кожного свідчення ми можемо отримати від шести до семи імен з повною інформацією, які ми можемо автоматично додати до нашої бази даних, і близько 10% імен, які ми знайшли, вже є в нашій базі даних, але 90% – це нові імена, про які ми не знали”, – розповіла Фуксбрумер.

Дослідникам вдалося знайти інформацію про Єгудіт і Рут Розенбаум – двох сестер-близнючок чотирьох з половиною років з Румунії, яких вивезли до Аушвіца. Єгудіт вижила. Рут була вбита.

“І ми змогли отримати більше інформації про Рут від когось, хто взагалі не є її родиною, хтось зустрів її в таборі”, – зауважила Фуксбрумер.

Під час судових процесів співробітники перевіряють 400 із 30 тисяч свідчень, зокрема багато тригодинних відеозаписів тих, хто вижив. За словами Фуксбрумер, центр додав 1500 нових імен, і очікується, що найближчими тижнями, коли система буде використана для всіх 30 тисяч свідчень, буде ще більше. Наступний етап судового розгляду стосуватиметься щоденників.

Нагадаємо, що 10 років тому барабанник Сол Драєр, якому на той момент було 88 років, створив гурт під назвою The Holocaust Survivor Band. До колективу ввійшли музиканти, які або самі пережили Голокост, або є членами родин тих, хто це пережив.

Читайте також: “Після тиші”: як в Україні збирають усні свідчення про Голокост

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter