Донеччанин, за наказом якого зруйнували драмтеатр у Сєвєродонецьку, проведе 13 років за ґратами

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Уродженця Донецька суд відправив за ґрати на 13 років, визнавши винним у вчиненні умисних дій для зміни меж території та держкордону України, держзраді та участі у незаконних збройних формуваннях. Слідчі кажуть, що проти українських військових він воює на боці російських бойовиків з 2015 року. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

З жовтня 2015-го чоловік став частиною “1 танкової роти 1 взводу 7 окремої мотострілецької бригади народної міліції ЛНР” в окупованій Брянці на Луганщині. Він обійняв посаду “оператора навідника танка”. 

У квітні 2019 року бойовики його підвищили до “командира танка”. 

За чотири дні до початку повномасштабного російського вторгнення донеччанина відправили в район Трьохізбенки на Луганщині. Есбівці, які вели його справу, казали, що у березні він брав участь у чисельних обстрілах Рубіжанського хімзаводу “Зоря” з танкових гармат.

У травні-червні він вже опинився у Сєвєродонецьку, де під час вуличних боїв віддав накази з танка обстріляти драматичний театр та житлові будинки, розташовані в районі готелю “Мир”.

Такий вигляд мав драматичний театр у Сєвєродонецьку до початку повномасштабного російського вторгнення: Фото: Констянтин Скоморох
Так виглядає драмтеатр у місті після обстрілу за наказом засудженого

Наступного дня після цього обстрілу – 5 червня – його полонили українські захисники. 

Російські окупанти на Луганщині 3 червня 2022 року. Фото: Alexander Ermochenko/Reuters

Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією.

Річ у тому, що в міжнародних збройних конфліктах судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

В українських же правозахисників занепокоєння викликало притягнення до відповідальності примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину.

Згідно з національним законодавством, тих чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду (МГП цього не забороняє). Якщо ж встановлено, що чоловіка з окупованих територій мобілізували примусово, то насамперед його слід розглядати як постраждалого від воєнного злочину за статтею 438 ККУ (“Порушення законів та звичаїв війни”). 

Нагадаємо, що обміняли російського навідника “Граду”, який за обстріли Харківщини мав провести майже 12 років у колонії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter