Обміняли російського навідника “Граду”, який за обстріли Харківщини мав провести майже 12 років у колонії

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Шевченківський райсуд Києва у зв’язку з обміном звільнив навідника російської бойової машини “Град” Олександра Іванова від покарання у вигляді позбавлення волі.

Про це повідомляє “Судовий репортер”. 

Фото: Судовий репортер

Іванова та Олександра Бобикіна Котелевський районний суд Полтавської області визнав винними в порушенні законів і звичаїв війни. 

У суді встановили, що водій-заряджаючий та навідник у перший день повномасштабного вторгнення обстріляли Харківщину з території Бєлгородської області Росії, зруйнувавши  об’єкти критичної інфраструктури та житлові будинки у Козачій Лопані й навчальний заклад у Дергачівському районі.

Пізніше обидва росіяни вторглися на територію України і продовжили обстріли, поки не потрапили в полон після розгрому їхньої колони ЗСУ у квітні. 

Іванов мав би сидіти 11 років і 6 місяців у Коломийській виправній колонії, але 9 листопада Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими прийняв рішення про його обмін. Вже наступного дня росіянин підписав заяву про те, що від повернення додому не відмовляється. 

Надалі прокурор звернувся із клопотанням і суд його задовольнив. Паралельно розглядалося аналогічне клопотання щодо першого засудженого російського військового Вадима Шишимаріна, який застрелив цивільного у селі на Сумщині. Проте 26 жовтня прокурор із невідомих причин від свого клопотання відмовився.

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією. 

В українських правозахисників занепокоєння викликала й швидкість судових процесів щодо деяких полонених російських військових. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter