Долю заходу Нацстратегії про цивільні партнерства для одностатевих пар вирішуватиме Кабмін – Мін’юст

Дата: 14 Червня 2018
A+ A- Підписатися
Кабінет Міністрів має ухвалити остаточне рішення про те, чи залишиться в оновленому Плані дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини захід про легалізацію зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар.
 
Про це Центру інформації про права людини повідомили в управлінні інформаційної політики Міністерства юстиції.
 
“Рішення такого роду уповноважений приймати виключно Кабінет Міністрів України“, — зазначили в управлінні у відповідь на запитання про те, чи вилучатиме Мін’юст підпункт про реєстровані цивільні партнерства з Плану дій. 
 
У відомстві також повідомили, що “питання потребує подальшого обговорення й консультацій”.
 
Аналогічну заяву зробив сьогодні на конференції “Стандарти прав людини: від рекомендацій до дій” і директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції  Владислав Власюк.
 
Владислав Власюк
“Дійсно, 12 червня на круглому столі в Офісі Омбудсмана я зауважив, що цей пункт лишається у Плані заходів Нацстратегії з прав людини. На нашу думку, захід не може бути виконаний. Але він – дороговказ і є предметом для постійного обговорення. Він виконує роль стимулювання публічної дискусії”, – сказав Владислав Власюк. 
 
“Щодо цивільних партнерств ми наразі не бачимо суспільного консенсусу. Ми вважаємо, питання потребує подальшого обговорення. Яке рішення буде приймати уряд щодо подальшого виконання чи навіть включення заходу, ми не можемо спрогнозувати. Прямо зараз ми лишаємо захід у Плані дій”, – додав представник Мін’юсту. 
 
Модераторка конференції, ведуча Громадського радіо Ірина Славінська зауважила, що в суспільстві немає консенсусу і в питанні, чи всі люди мають рівні права.

“Це показало і дослідження “Права людини в Україні”, тому в розмові про цивільне партнерство це не зовсім аргумент”, — сказала Славінська. 

 
У цьому також переконана менеджерка з адвокації Центру інформації про права людини Альона Луньова:  
 
“У Плані дій багато питань, з яких не може бути і не буде суспільного консенсусу. Стандарти прав людини можуть бути непопулярною темою. В тому й полягає роль Мін’юсту, який стоїть на захисті прав людини. Наше з вами завдання – роз’яснювати, що таке права людини, чому це важливо. А по-друге, впроваджувати стандарти прав людини й іноді тиснути, щоб ці зміни відбулись”.
 
Співкоординаторка Коаліції з протидії дискримінації в Україні Ірина Федорович у свою чергу висловила здивування тим, як у Мін’юсті розуміють сам процес виконання Плану дій.
 
Ірина Федорович
“У Плані дій ішлося про розробку законопроекту та подання його на розгляд Кабміну, не прийняття Верховною Радою, а лише розробку. Саме це було завданням Мін’юсту. Тому мені дивно від вас чути, що, незважаючи відсутність суспільного консенсусу, лишаєте захід у Плані дій, але не вбачаєте можливості виконати захід. Я також не розумію, звідки у міністерства взялася риторика, що питання прав людини залежать від згоди чи незгоди в суспільстві”, – зауважила Федорович. 

Нагадаємо, захід із створення законопроекту про цивільне партнерство в підпункті 6 пункту 105 Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року. Документ підписано президентом України Петром Порошенком 26 серпня 2015 року, а План дій Кабмін ухвалив 23 листопада 2015 року.

12 травня під час круглого столу в Офісі Омбудсмана Владислав Власюк повідомив, що захід із запровадження в Україні цивільних партнерств залишається в Плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини. 
 
“Ми вважаємо, цей захід має бути в Плані дій, незважаючи на те, що ми отримали дуже багато звернень, у яких просили виключити його. Ми лишаємо цей захід. Кабінет Міністрів має розробити законопроект та подати на розгляд Верховної Ради до IV кварталу 2019 року”, – сказав він (запис за посиланням).
 
Пізніше цього ж дня прес-служба Мін’юсту розповсюдила офіційне повідомлення про те, що на згаданому заході Власюк сказав: “У зв’язку з великою кількістю звернень, питання потребує подальшого вивчення та опрацювання і наразі не може бути виконано”.

12 червня експерт правозахисного Центру “Наш світ” Андрій Кравчук пояснив, що реєстровані цивільні партнерства вирішать питання безправ’я під час спільного життя ЛГБТ-пар. 

“Тоді в державних установах не матимеш кожного разу пояснювати, хто з тобою. Без легалізації цивільного партнерства невирішуваними лишаються питання на спільне майно, яке люди набули за час спільного проживання, немає права розпоряджатись від імені партнера, права розпоряджатись банківськими рахунками, права на відвідування в лікарнях чи в’язницях, права не свідчити проти свого партнера”, – пояснює Андрій Кравчук.

За словами експерта, “влада не збиралась і не збирається виконувати захід Нацстратегії через відсутність згадки відповідального відомства”.  

“У документі йдеться, що відповідальний орган за виконання пункту в Плані дій – Кабмін. Але в Кабміні немає структури, яка розробляє закони. Цим займається Мін’юст. Ми відправили листи до трьох відомств, які мають, на нашу думку, відношення до заходу, – до Кабміну, Мін’юсту та Мінсоцполітики. У Мін’юсті повідомляють, що закон має розробляти Мінсоцполітики, а Мінсоцполітики каже, що це завдання Мін’юсту”, – розповів Андрій Кравчук.

Разом з тим Андрій Кравчук повідомив, що після довгого листування його правозахисна організація подала позов до окружного адміністративного суду Києва. Суд уже рік не може розглянути позов і визначити відповідального у виконанні заходу. 

Він додав, що в разі ухвалення законопроекту ці права будуть врегульовані не лише для одностатевих, а й для різностатевих пар.

Як відомо, з початку 2018 року деякі громадяни України створювали петиції на адресу центральних органів влади, які містили заклики до обмеження в країні вільного обігу інформації про гомосексуальність. Їхні автори вимагали скасувати закони та виконання заходів Нацстратегії з прав людини, які суперечать низці документів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

У 2017–2018 роках у кількох містах України органи місцевого самоврядування ухвалили низку однотипних звернень до центральних органів влади. Вони просили скасувати низку заходів Плану дій Нацстратегії з прав людини, які стосуються прав і свободи людини для ЛГБТ-спільноти. Реагуючи на ці звернення, Омбудсман і його представники говорили про неприпустимість порушення норм національного антидискримінаційного законодавства та закликів до обмеження прав і свобод для окремих груп людей.

Раніше колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська  нагадала, що безвізовий режим з країнами ЄС залежить, зокрема, й від стану дотримання прав людини в Україні.

Згодом і президент України Петро Порошенко нагадав підписантам петиції стосовно захисту “традиційних сімейних цінностей” про заборону дискримінації, у тому числі й закликів до обмежень прав і свобод людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter