Додому повернули юнака, якого росіяни депортували на тимчасово окуповану територію

Дата: 27 Травня 2023
A+ A- Підписатися

17-річного юнака, депортованого росіянами з тимчасово захопленого Маріуполя, вдалося повернути на підконтрольну Україні територію.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Джерело: телеграм-канал Ірини Верещук

Як повідомила посадовиця, хлопець, на ім’я Вʼячеслав ріс без батьків. У 2021-му у віці 15 років почав навчання в Маріупольському вищому металургійному училищі.

Після захоплення ворогом Маріуполя окупанти депортували Вʼячеслава до Шахтарська. Але хлопець виявився сміливим і винахідливим. Знайшов спосіб дати знати про себе та звʼязатись з ким треба. Решта було справою зусиль, терпіння та наполегливості багатьох небайдужих людей. Але сьогодні хлопець вже з нами”, — зазначила Верещук.

Очільниця Мінреінтеграції подякувала Міністерству закордонних справ України та службі у справах дітей Деснянського району Києва.

Верещук також висловила подяку програмній директорці міжнародної благодійної організації “СОС Дитячі містечка Україна” Дар’ї Касьяновій та українській мережі “За права дитини”.

Нагадаємо, в середині травня поточного року, з Росії до України вдалося повернути 14-річну дівчинку. 

Раніше ZMINA повідомляла, що під час війни на Сході України, а згодом і повномасштабного вторгнення росіяни перемістили з тимчасово окупованих територій до РФ велику кількість українських дітей. Правозахисники стверджують, що Росія неодноразово порушувала інтереси депортованих дітей, а також заперечувала їхні права на ідентичність, сімʼю та об’єднання з нею, освіту, доступ до інформації тощо.

За даними Європарламенту, кількість незаконно депортованих до Росії українських дітей може сягати від 16 до 300 тисяч. Євродепутати враховують, що вивозити українських дітей росіяни розпочали ще 2014 року – з часу окупації Криму та частини Донецької й Луганської областей.

Аналітики ZMINA нещодавно встановили, що депортація українців з ТОТ була завчасно спланованою метою російської влади. Детальніше про це можете почитати за посиланням
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter