З депортації у Росії вдалось повернути 14-річну Вероніку

Дата: 19 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З Росії до України вдалося повернути 14-річну Вероніку. 

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Уповноважений не уточнив, звідки саме вкрала Росія Вероніку, зазначивши лише, що це сталось “після того, як в Україну вдерлася країна-терорист”. 

Вдома дівчинку чекала бабуся.

“Вона з жахом та сльозами на очах згадує, що довелося пройти, аби повернути онуку на рідну землю… Ми знаємо, який нелегкий шлях подолала жінка”, – говорить Лубінець. 

Вероніка має ще пройти реабілітацію та отримає необхідну допомогу, як медичну, так і гуманітарну.

Нагадаємо, що під час війни на Сході України, а згодом і повномасштабного вторгнення росіяни перемістили з тимчасово окупованих територій до РФ велику кількість українських дітей. Правозахисники стверджують, що Росія неодноразово порушувала інтереси депортованих дітей, а також заперечувала їхні права на ідентичність, сімʼю та об’єднання з нею, освіту, доступ до інформації тощо.

За даними Європарламенту, кількість незаконно депортованих до Росії українських дітей може сягати від 16 до 300 тисяч. Євродепутати враховують, що вивозити українських дітей росіяни розпочали ще 2014 року – з часу окупації Криму та частини Донецької й Луганської областей.

Аналітики ZMINA нещодавно встановили, що депортація українців з ТОТ була завчасно спланованою метою російської влади. Детальніше про це можете почитати за посиланням
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter