Дочка засновника TUT.BY підозрює, що КДБ Білорусі утримує її матір як заручницю

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Дочка засновника незалежного білоруського видання TUT.BY Юрія Зіссера Євгенія Чернявська заявила про зникнення матері – Юлії Чернявської, яку напередодні доставили до лікарні під конвоєм правоохоронців після перенесеного в день обшуків у редакції гіпертонічного кризу.

На своїй сторінці у фейсбуку Євгенія висловила думку, що її мати перебуває в СІЗО КДБ, проте білоруські правоохоронці не надали жодної інформації адвокату про місце її перебування.

Джерело: сторінка Юлії Чернявської у фейсбуку

“Усі, хто бачив маму за останню добу, на зв’язок не виходять. Очевидно, щось підписали й не мають права давати жодних деталей і дуже залякані, тому що крім “з мамою все гаразд” жодної інформації мені або бабусі не надходило”, – написала Євгенія.

Водночас Євгенія уточнила, що її мати не володіє інформацією про діяльність TUT.BY і не є акціонером видання.

Вона припустила, що жінку можуть використовувати силові органи, щоб тиснути на TUT.BY, “її утримують як заручника, залякують і чинять тиск”.

“Мама – заручниця ситуації. Влаштовують інформаційну блокаду, щоб дезорієнтувати, змусити почуватися розгубленою, і не пускають до неї адвоката”, – заявила Євгенія Чернявська.

21 травня телеграм-канал “TUT.BY новости” повідомив, що вдова Юрія Зіссера Юлія Чернявська, з якою не було зв’язку з 18 травня, “знайшлася в департаменті фінансових розслідувань КДК (ред. – Комітет державного контролю), де з нею проводили слідчі дії”.

Наразі жінку помістили під домашній арешт. У неї нібито все в порядку, її адвокат перебуває під підпискою про нерозголошення, тож жодної інформації не надає.

Нагадаємо, що 19 травня влада Білорусі порушила кримінальну справу про “ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі” проти керівників одного з найбільших незалежних видань країни TUT.BY. Офіс редакції обшукали співробітники Департаменту фінансових розслідувань Комітету держконтролю. Вони заявили, що кримінальне провадження порушено проти посадових осіб ТОВ “ТУТ БАЙ МЕДІА” за ч. 2 ст. 243 КК – ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі. Нібито внаслідок “необґрунтованого використання державної підтримки як резидента Парку високих технологій державі завдано збитків”. 

Ще 3 грудня 2020 року Економічний суд Мінська позбавив білоруський портал TUT.BY статусу засобу масової інформації. TUT.BY подав апеляційну скаргу на це рішення.

Міжнародні правозахисні організації Freedom House та “Репортери без кордонів”, а також МЗС України закликали владу Білорусі припинити безпрецедентний тиск на незалежні медіа в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter