До суду 2023 року передали сім справ щодо порушення прав журналістів – ІМІ

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом 2023 року правоохоронці зареєстрували 77 кримінальних проваджень щодо злочинів проти представників медіа, з них до суду з обвинувальними актами передали сім: це більше, ніж торік, але на 74% менше, ніж до повномасштабного вторгнення. 

Такі дані повідомив Офіс генерального прокурора у відповідь на запит Інституту масової інформації (ІМІ).

Джерело: clipartmag.com

Із загальної кількості кримінальних проваджень 53 зареєстровано за статтею 171 Кримінального кодексу — “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”. З них 29 закриті, чотири передано до суду, в одному провадженні досудове розслідування зупинили.

Ще 22 кримінальні провадження зареєстровано за статтею 345-1 ККУ — “Погроза або насильство щодо журналіста”, з них вісім закрито, три справи передали до суду.

Два кримінальних провадження зареєстрували за статтею 347-1 – “Умисне знищення або пошкодження майна журналіста”, одне з них закрили.

Серед семи кримінальних проваджень, що вже передали до суду, чотири за статтею 171 і три за статтею 345-1 ККУ.

Порівняно з 2022 роком кількість доведених до суду справ минулого року зросла: з чотирьох до семи. Однак це на 74% менше, ніж кількість доведених до суду справ за відповідними статтями до повномасштабного вторгнення: 2021 року, за даними ІМІ, таких справ було 27.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за даними ІМІ, впродовж 2023 року в Україні зафіксували 150 порушень свободи слова, 67 з них скоїли росіяни внаслідок повномасштабної війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter