До Спільної слідчої групи з розслідування міжнародних злочинів РФ в Україні приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Спільна слідча група (ССГ) з розслідування воєнних злочинів Росії, створена Україною, Литвою та Польщею, розширилася до шести країн: до ініціативи приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина. 
 
Про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.
 
Фото: ОГПУ

Угоду про приєднання підписали на засіданні, що відбулося в Євроюсті – європейському агентстві, яке співпрацює із судовими та поліцейськими органами країн-членів ЄС. 

Також учасниками групи є Євроюст та – вперше у своїй історії – Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана.

“Це потужний крок нашого міжнародного юридичного фронту – розширення Спільної слідчої групи дасть нам нові можливості та ресурси для досягнення нашої головної мети – притягнення до відповідальності всіх причетних до скоєння жахливих воєнних злочинів в Україні. Я вдячна Естонії, Латвії та Словаччині, які вслід за відкриттям національних проваджень, вирішили стати також частиною цієї великої команди, яка допоможе встановити справедливість”, – заявила генпрокурорка Ірина Венедіктова. 
 
Протягом двох днів у Гаазі ССГ провела координаційні засідання, де визначила стратегію і тактику подальших дій. Сторони та учасники також обговорили питання безпечного обміну інформацією і доказами.

 
Також у зустрічі взяли участь комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс та комісар ЄС з внутрішніх справ Ілва Йохансон.
 
Євроюст, крім того, має намір надати ССГ юридичну, технічну та фінансову підтримку. Про це повідомив президент агентства Ладіслав Гамран. Йдеться також про фінансову підтримку роботи слідчих ССГ, зокрема фінансування їхніх поїздок, надання перекладачів, переклад документів та всіх доказів англійською.
 
“Ми також зробимо це для судово-медичних звітів, щоб усім, що зібрала ця група, можна було поділитися між усіма залученими сторонами. З цього моменту кожен фрагмент доказів, зібраний цими країнами, одразу буде доступний для всіх партнерів, чим ми прискоримо роботу ССГ”, – зазначив президент Євроюсту.
 
Нагадаємо, що 17 травня очільник Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду Карім Хан скерував до України групу із 42 слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу для підсилення розслідування міжнародних, зокрема воєнних, злочинів, скоєних російськими військовими. Це найбільше польове розгортання Офісу прокурора МКС з моменту його створення.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter