Смерть Віталія Шишова: Amnesty International назвала поганою репутацію України у розслідуванні вбивств та нападів на шукачів притулку

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Україна повинна провести швидке та ефективне розслідування обставин загибелі білоруського активіста, голови ГО “Білоруський дім в Україні” Віталія Шишова, до смерті якого може бути причетна влада Білорусі.

Про це заявила директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Мері Стразерс.

Джерело: телеграм-канал Білоруського дому в Україні

“Обставини смерті Віталія говорять про те, що вона пов’язана з білоруською владою…” – сказала вона.

На переконання Стразерс, Україна має провести швидке та ефективне розслідування смерті активіста.

“Репутація України у розслідуванні вбивств та нападів на іноземних шукачів притулку поки що погана. Сподіваємось, що цей випадок буде іншим”, – уточнила вона.

На сторінці Amnesty International нагадали, що в Україні останніми роками сталося кілька гучних вбивств або замахів на політичних вигнанців. Зокрема, білоруський журналіст Павло Шеремет був убитий 2016 року, колишній депутат Держдуми РФ Денис Вороненков – 2017-го. Чеченський біженець Адам Осмаєв пережив два замахи на вбивство 2017 року, а його дружина Аміна Окуєва була вбита того ж року.

Правозахисні організації піддали українську владу серйозній критиці за відсутність ефективних розслідувань у цих справах.

Водночас прессекретар президента України Сергій Никифоров на брифінгу повідомив, що Володимир Зеленський тримає на особистому контролі розслідування смерті Шишова. За його словами, важливо показати підтримку України народу Білорусі, щоб білоруси, які приїхали в Україну, почували себе в безпеці.

Нагадаємо, що київські поліцейські знайшли тіло Шишова у парку неподалік від його дому. Чоловік, як розповіли його колеги, зник, коли вийшов на ранкову пробіжку 2 серпня. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею “Умисне вбивство”, але перевіряють всі версії, зокрема про вбивство, замасковане під самогубство.  

Організація “Білоруський дім в Україні”, яку очолював Шишов, допомагає білорусам, які втекли від режиму Олександра Лукашенка, з працевлаштуванням, пошуком житла та легалізацією. Водночас її пов’язують з ультраправим діячем Сергієм Коротких (відомим також як Боцман та Малюта), який навчався в школі білоруського КДБ, воював у Чечні та був близьким соратником російського неонациста Максима Марцинкевича (Тесака). 

Деякі депутати Європарламенту назвали таємничу загибель білоруса ще одним актом міжнародного тероризму з боку режиму Олександра Лукашенка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter