До розстрілу українських полонених можуть бути причетні псковські десантники

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура припускає, що стратити українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області могли бійці російської 76 десантно-штурмової бригади, відомої також, як “псковська десантна дивізія”.

Працівники Офісу генпрокурора також попередньо встановили імена загиблих військових ЗС України.

Про це повідомив керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов в ефірі програми  “Свобода. Ранок”.

В Офісі генерального прокурора підтвердили справжність відео, на якому зафіксований момент розстрілу українських військовополонених росіянами під селищем Роботине Запорізької області.

За інформацією прокуратури, військових ЗСУ стратили 16 грудня. Тоді ж відкрили кримінальне провадження за цим фактом.

За словами Юрія Бєлоусова, до злочину може бути причетна 76 парашутно-десантна дивізія з Пскова. Він наголосив, що бійці цієї дивізії також причетні до воєнних злочинів на Київщині на початку повномасштабного вторгнення.

Нині триває ідентифікація конкретних військових РФ, що розстріляли полонених українських бійців.

Прокуратура також встановила конкретну бригаду та навіть імена загиблих. Однак наразі цю інформацію додатково перевіряють та оприлюднять згодом, зазначив Бєлоусов.

“Прокуратура не має жодних сумнівів, що це був воєнний злочин. На жаль, він не поодинокий. Він лише демонструє ставлення росіян до виконання міжнародних зобов’язань”, – наголосив керівник департаменту війни. 

Бєлоусов нагадав, що цього ж місяця прокуратура отримала інформацію про те, як росіяни прикривалися на полі бою українськими військовополоненими. Це також сталося поблизу Роботиного.

За словами Бєлоусова, після перших повідомлень про цей злочин в мережі, російське командування у тому районі мало б одразу припинити такі порушення. Натомість за короткий час там стався ще страшніший злочин – страта.

“Це свідчить про системність подібних практик. І військове командування знає про це, а можливо, навіть інструктує підлеглих щодо таких дій”, – наголосив посадовець. 

За його словами, наразі правоохоронці розслідують страти десятків українських військових у російському полоні.

Водночас, як відомо, в окупації засудили Героя України Сергія Бурковського, нібито за знущання з російських військовополонених. Російські слідчі наполягають, що Бурковський вдарив ножем солдата армії РФ під час допиту. Однак у вироку йдеться про нанесення легких тілесних ушкоджень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter