До Ради подали законопроєкт про ратифікацію Римського статуту: чому це важливо?

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Ініціатором документа став президент Володимир Зеленський. Разом з цим проєктом він подав ще один про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Римського статуту. 

Римський статут – це установчий договір Міжнародного кримінального суду, який спрямований на захист людей від геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів і злочину агресії.

Україна так і не ратифікувала статут, попри неодноразові заклики правозахисників, активістів та правників. У 2014 та 2015 роках парламент лише ухвалив дві заяви про визнання юрисдикції МКС.

Згідно з ідеєю Зеленського, Україна ратифікує Римський статут із заявою по статті 124 Римського статуту, згідно з якою МКС не буде мати юрисдикції по статті 8 (воєнні злочини) щодо громадян України протягом семи років після ратифікації.

“Наші громадяни можуть постати перед МКС лише у тому випадку, якщо національні суди не можуть або не бажають притягати до відповідальності за міжнародні злочини”,додає заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра

ZMINA детально розповідала, що таке Римський статут та чому він потрібен Україні.

Також разом з експертами-правниками ZMINA розбиралася, як працює Міжнародний кримінальний суд в Україні, з якими проблемами він зіткнувся та чим іще, окрім розслідувань, займається. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

Нагадаємо, що кілька років тому чинний міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна нібито вже ратифікувала Римський статут. У відповідь на це правники порадили йому розібратись у питанні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter