До політв’язня Екрема Кроша застосували насильство у російському СІЗО

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

До політв’язня, кримськотатарського активіста, фігуранта “другої Джанкойської” групи Хізб ут-Тахрір Екрема Кроша застосували насильство у СІЗО №1 Ростова-на-Дону (РФ).

Про це розповів адвокат Олексій Ладін, повідомила “Кримська солідарність”.

Екрем Крош. Джерело: Кримська солідарність

Насильство застосували без причини, розповів кримській татари. За його припущенням, це могло статися через захоплення ізолятора арештантами 16 червня. За повідомленнями медіа, тоді в СІЗО провели обшуки та допитали співробітників й ув’язнених. Екрем Крош заявив про насильство під протокол судового засідання.

За словами адвоката, насильство застосували лише щодо Екрема Кроша, інші учасники справи не постраждали.

“Надалі захист збирається дати свою оцінку цьому інциденту та провести низку процесуальних заходів, щоб притягнути винних до відповідальності”, – заявив адвокат.

Ладін також розповів, що захист політв’язня клопотав про виклик свідків – за версією слідства, учасників осередку Хізб ут-Тахрір, які проходять за тотожним обвинувальним висновком, але яких судять в іншому процесі.

Російський суд не прийняв аргумент адвокатів про те, що їхні свідчення допоможуть встановити провину чи невинність фігурантів справи “другої Джанкойської” групи, тож відмовив у допиті цих свідків.

Нагадаємо, що 24 січня 2023 року в селах Джанкойського району відбулися обшуки за участю оперативників та слідчих ФСБ. Силовики затримали шістьох чоловіків і відвезли їх до Сімферополя. Серед затриманих був й Екрем Крош. Всіх їх відправили у СІЗО.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кримський політв’язень Екрем Крош в суді розповів про знущання і тортури, які пережив у кримському слідчому ізоляторі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter