До поліції та соцзахисту за 2022 рік надійшло понад 250 тисяч звернень щодо домашнього насильства

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Впродовж 2022 року до органів поліції та соціального захисту надійшло 251 829 звернень щодо домашнього насильства. З них зареєстрували 244 381 заяву та повідомлення про кримінальне правопорушення. Це на 25% менше, ніж у 2021 році. Тоді зареєстрували 325 599 заяв і повідомлень.

Про це йдеться в річній доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Фото: Радіо Свобода

“Система запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми виявилася не готовою до викликів воєнного часу. Потребують приведення у відповідність до викликів сьогодення механізми взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми, системи функціонування спеціалізованих служб підтримки для осіб, які постраждали від домашнього насильства, у тому числі на деокупованих територіях України”, – зазначається в доповіді Омбудсмана.

Так, задля негайного припинення домашнього насильства протягом року органи Нацполіції винесли 43 341 терміновий заборонний припис стосовно кривдників.

Знаковою подією в захисті від насильства у 2022 році стала ратифікація Стамбульської конвенції. У своїй доповіді Уповноважений наголосив, що завдяки цьому документу захист від насильства набуде вищих стандартів, а кривдники зазнаватимуть серйозніших наслідків за свої діяння.

Крім того, в Україні зʼявився спеціальний мобільний застосунок для жінок “Прихована кнопка SOS”. Після натискання такої кнопки додаток надсилає повідомлення до поліції. З 1 серпня до 31 грудня з цього мобільного застосунку надійшло 28 повідомлень.

Раніше ZMINA писала, що впродовж січня 2023 року до Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству надійшло 1 124 звернення. З них майже 27% стосувалися домашнього насильства.

Нагадаємо, що щороку від домашнього насильства гинуть 600 українських жінок. Загалом, за інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає близько 2 мільйонів осіб. Статистика каже, що понад 80% – це насильство чоловіків щодо жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter