До Мін’юсту взяли працювати довічницю

Дата: 31 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції Денис Малюська працевлаштував у міністерстві засуджену до довічного ув’язнення. 

Про це він повідомив на сторінці у фейсбуку. 

Катерина Щука. Фото: delo.ua 

Малюська не уточнив, коли саме взяв на роботу засуджену до довічного ув’язнення та не назвав її імені. Водночас із коментарів до допису стало зрозуміло, що йдеться про Катерину Щуку

“Працює нормально. Роботодавець і працівник задоволені. Взагалі працювати треба всім працездатним. На шиї в держави сидіти вкрай небажано. А в ситуації з довічниками це не просто заробіток, а й ресоціалізація – головна мета, задля якої витрачаються мільярди гривень платників податків”, – написав міністр. 

Про готовність брати на роботу засуджених до довічного ув’язнення Малюська говорив ще восени 2020-го. Він характеризував їх як “найінтелігентнішу і найцікавішу категорію засуджених”. 

“Величезна кількість “довічників” украй стримані, розумні, інтелігентні, начитані люди. Класичний приклад – це коли людина 19–20 років повернулася з армії, молоде-зелене. <…> У когось у банді [перебувала], когось убили з групи таких самих. Це було в 1989–1990−1991 році. Зараз 2020-й. Вони сидять десятки років. Це люди, яким зараз уже 40−50 років. Вони навіть особливо не пам’ятають те своє життя. Це зовсім принципово інші люди, не такі, якими вони потрапили до в’язниці. Я таких готовий брати на роботу. З ними можна спілкуватися про безліч різних речей. Вони найакуратніші, найобережніші й не бачили іншого світу. Це жахливо”,розповідав він журналістам НВ. 

За даними видання “Судовий репортер”, Щука стала радницею міністра. 

Жінку засудили ще 2011 року за подвійне вбивство. В одному з інтерв’ю вона розповідала, що її співмешканець змусив завдати ударів по мертвих тілах, зробивши співучасницею, а в суді вона нібито взяла провину на себе. Щука стала першою довічницею, яка у 2016 році вийшла заміж у стінах Качанівської виправної колонії в Харкові.

Нагадаємо, що Україна перебуває на першому місці серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. У країні таких налічили 1541. 

Нещодавно Рада попередньо підтримала, щоб довічники мали змогу подавати звернення про зміну покарання після 10 років. ЄСПЛ уже декілька разів визнав українське довічне позбавлення волі порушенням прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter