До Маріуполя попри обстріли росіян вирушила гуманітарна допомога

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

До Маріуполя, який перебуває під постійними обстрілами російської армії, вирушила гуманітарна допомога.

Про це у своєму відеозверненні повідомив Президент Володимир Зеленський.

Джерело: v-variant.com.ua

За його словами, попри постійні обстріли, чекати більше немає можливості, адже людям необхідна допомога. Домовленості, які були, не спрацювали, наголосив Зеленський.

“У Маріуполі немає у людей часу чекати. Це окупанти хочуть, щоб наші люди вмирали – не ми. Ми відправили колони з гуманітарною допомогою до Маріуполя. Там усе необхідне. Ми відправили транспорт для порятунку людей. Водії усе розуміють. Це герої, хоробрі люди. Розуміють, що російські війська можуть просто розстріляти їх. Розстріляти цей транспорт в дорозі. Як вони вже вбивали людей, які намагались просто вийти на безпечну територію із зони бойових дій”, – сказав Зеленський.

Очільник держави підкреслив, якщо російська армія наважиться поцілити у гуманітарну колону, то станеться це на очах всього світу.

“Усі будуть свідками. Усі будуть свідчити, коли кожного, хто віддає, виконує нелюдські накази, жорстко будуть судити. І засудять”, – додав Зеленський.

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що погоджений 5–7 березня гуманітарний коридор для евакуації жителів Маріуполя через прицільні обстріли людей і вантажів росіянами не працював. 8 березня із Запоріжжя через Оріхів–Пологи–Бельманка–Розівка–Республіка–Мангуш–Портовське відправився гуманітарний вантаж з восьми вантажівок та понад 30 автобусів, які на зворотньому шляху мають забрати людей. 

Міністерка запевнила, що насамперед евакуйовуватимуть жінок, дітей та людей похилого віку.

Вантаж складається з води, медикаментів, основних продуктів, які допоможуть людям вижити. Вага вантажу – понад 90 тонн.

“Наш гуманітрний вантаж прямує у Маріуполь, і ми розраховуємо на ті зобов’язання, які взяла на себе РФ”, – сказала Верещук.

Раніше радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко закликав українців, які перебувають в оточених російськими військами населених пунктах, не вірити гуманітарним коридорам окупантів, адже людей можуть вивозити до Росії, або зробити з них живий щит.

Російське міністерство оборони заявило про відкриття так званих “гуманітарних коридорів” і збирається “евакуювати” жителів Києва, Харкова, Сум та Маріуполя до Білорусі та РФ. Це є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави, є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

Також відомо, що у вівторок, 8 березня з Сум має запрацювати гуманітарний коридор для евакуації мирних жителів. 

Водночас міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що Україна вже має інформацію про те, що російська сторона запланувала зрив роботи цього гуманітарного коридору й готує маніпуляції, аби змусити людей поїхати іншим, не погодженим і не безпечним шляхом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter