У МВС закликали українців не вірити окупантам і їхнім гуманітарним коридорам

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко закликав українців, які перебувають в оточених російськими військами населених пунктах, не вірити гуманітарним коридорам окупантів, адже людей можуть вивозити до Росії, або зробити з них живий щит.

Про це він сказав в ефірі телеканалу 1+1, пише ТСН.

Російські окупанти. Джерело: Associated Press

Він заявив, що російські військові розташовують техніку у дворах житлових будинків і прикриваються мирними людьми як живим щитом, розуміючи, що українська армія не відкриватиме вогонь у такому випадку.

Денисенко наголосив на тому, що окупанти спеціально стоять у дворах, щоб українські війська не мали можливості вибити їх зараз з цих територій.

“Тому що вони розуміють, що ми не стрілятимемо у мирні будинки, цивільні об’єкти, людей. І в цьому й полягає весь цинізм ситуації. Ми не можемо багато чого зробити, тому що техніка Російської Федерації стоїть безпосередньо у дворах будинків, і вони прикриваються людьми як живим щитом”, – сказав він.

Він додав, що за даними МВС, зараз у всіх дворах житлових будинків на всіх територіях, де концентруються російські війська, є ворожа техніка.

Радник міністра МВС закликав українців, які перебувають в оточених російськими військами населених пунктах, не вірити окупантам і їхнім гуманітарним коридорам.

“Це означає, що вас вивозять до Російської Федерації – у кращому разі, а в найгіршому – ви стаєте живим щитом, щоб наші війська не могли стріляти”, – сказав Денисенко.

Раніше російське міністерство оборони заявило про відкриття так званих “гуманітарних коридорів” і збирається “евакуювати” жителів Києва, Харкова, Сум та Маріуполя до Білорусі та РФ. Це є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави, є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

Також відомо, що у вівторок, 8 березня з Сум має запрацювати гуманітарний коридор для евакуації мирних жителів. 

Водночас міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що Україна вже має інформацію про те, що російська сторона запланувала зрив роботи цього гуманітарного коридору й готує маніпуляції, аби змусити людей поїхати іншим, не погодженим і не безпечним шляхом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter