До коаліції зі створення спецтрибуналу щодо воєнних злочинів росіян в Україні доєдналися вже 29 країн

Дата: 04 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі 29 держав долучилися до коаліції зі створення майбутнього спецтрибуналу щодо РФ за злочин агресії проти України. За минулий за місяць кількість країн збільшилася на вісім.

Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на міністра закордонних справ України Дмитру Кулебу.

Дмитро Кулеба

“26 січня відбулося перше засідання цієї коаліції зі створення спецтрибуналу, в ньому взяла участь 21 держава. Нині їх 29.  Серед цих держав одна з Латинської Америки, тобто прогрес є очевидним. Нашу зустріч ми присвятили насамперед питанню створення спеціального трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України. Цей процес розпочався ще минулого року, ми поступово рухаємося до створення такого трибуналу, й роль Нідерландів та Естонії в цьому процесі дуже важлива”, – сказав міністр на зустрічі з колегами з Нідерландів та Естонії у Львові.

Глава МЗС повідомив, що за домовленістю проведення другого засідання зі створення спецтрибуналу відбудеться 21-22 березня в Страсбурзі.

Міністр також подякував Нідерландам за рішення розмістити в Гаазі Міжнародний центр з кримінального переслідування за скоєння злочину агресії проти України.

На зустрічі йшлося також про кроки щодо прискорення постачання в Україну артилерійських боєприпасів та іншого озброєння.

Раніше Україна запропонувала країнам “Великої сімки“ та іншим державам-партнерам підтримати ініціативу зі створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання РФ за злочин агресії проти України.

Наразі створення трибуналу підтримали в Єврокомісії, Естонії, Латвії та Литві, Франції, Нідерландах тощо.

Нагадаємо, першою країною Латинської Америки, яка підтримала створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України, стала Гватемала.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter