До Димерської громади доставили два тіла цивільних, яких росіяни викрали під час окупації

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Під час чергового обміну тілами загиблих між Росією та Україною до Димерської громади передали два тіла цивільних, яких росіяни викрали з окупованої Київщини 2022 року. Наразі відсутня будь-яка інформація про те, кому саме вони належать. Правоохоронні органи проводять ідентифікацію осіб.

Про це виданню ZMINA розповіла голова ГО “Наші найрідніші” Анна Муштукова.

За її словами, тіло першого цивільного з Димерської громади повернули 26 грудня 2023 року. Ним виявився громадянин України – 40-річний Андрій Пащенко. Чоловік, якого росіяни викрали під час окупації, загинув в одній з російських в’язниць ще в жовтні 2022 року. ДНК-аналіз підтвердив, що тіло належить саме йому. 9 серпня 2024 року Андрія поховали на місцевому кладовищі.

Андрій Пащенко. Фото: Димерська громада

Муштукова зауважила, що Андрій був звичайним цивільним, який не мав жодного стосунку до війська.

 “Він нічим не загрожував російським військовим, які зайшли до нього в дім та забрали його напівроздягнутого. Згодом його вивезли на територію РФ, де він помер в одній з в’язниць”, – розповідає жінка.

Як зазначила активістка, РФ передала тіло в жахливому стані, коли вже важко було встановити, що саме спричинило смерть. У свідоцтві про смерть було замало інформації: відсутня причина смерті, а також не вказано назви пенітенціарного закладу та місця проживання.

“Виходить, що його нібито знайшли десь під парканом як безхатченка. Від Росії треба вимагати вказувати у свідоцтві про смерть дані про людину та причини її загибелі”, – каже вона. 

На думку Муштукової, цивільних, яких РФ незаконно утримує в себе, необхідно рятувати вже зараз. Особливо зважаючи на те, що ворог почав повертати їхні тіла.

“Ці люди не воювали й не тримали в руках зброї, тому вони не могли загинути від поранень. Що з ними робили росіяни в катівнях? Які тортури треба було застосовувати, щоб людина не вижила?” – риторично запитує вона.

Нагадаємо, старосту села Гребениківка Сумської області Олексія Винниченка російські військові викрали з власного будинку в березні 2022 року. У липні 2024 року з РФ повернули його тіло, яке доставили на судово-медичну експертизу для встановлення особи загиблого.

Відомо, що  напередодні російського вторгнення в Димерській громаді не було ані військових, ані територіальної оборони. Після початку війни майже всі представники місцевої влади залишили місто. Щоб зупинити наступ на Київ, українські військові підірвали міст у Демидові. Тож громада опинилася з ворогом сам на сам.

Її мешканці перебували під російською окупацією лише місяць, але за цей час вони пережили всі жахіття війни. Хтось сидів у погребі або чужих будинках, хтось загинув під час спроби виїхати на автомобілі, а когось окупанти викрали, катували, а потім вивезли до російських в’язниць. 

Наразі Росія незаконно утримує щонайменше 42 бранців з Димерської громади.  Їхні родини об’єдналися в групу “Наші найрідніші”. Учасники групи кажуть, що Росія вважає їхніх рідних військовополоненими, а українська влада – цивільними.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу ys@zmina.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter