Для українських військовослужбовиць планують запустити пошив військової форми

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні хочуть розпочати пошив спеціальної форми для військовослужбовиць. 

Про це повідомили в Київській міській раді. 

Фото: Depositphotos.com

З ідеєю розпочати пошив виступила депутатка Київської міської ради Ірина Никорак, яка так започатковує проєкт “Arm Women Now”.

За її словами, через те, що жінкам в армії видають чоловічу форму, більшість із них змушені підшивати одяг. На своїй сторінці в інстаграмі депутатка продемонструвала, як може виглядати жінка, яка прийшла до лав ЗСУ в чоловічій формі.

 
 

“Комфортна та функціональна амуніція – це базова потреба кожного військового: чоловік це або жінка. Жіночої форми в Україні немає, купити її можна тільки за кордоном або виробити самостійно. Жінкам видають чоловічу військову форму без урахування жіночої фізіології. Майже 90% жінок змушені підшивати форму, якщо, звісно, у них є така можливість в умовах повномасштабної війни”, – розповідає Никорак. 

За словами депутатки, лекала з урахуванням найкращого міжнародного досвіду для шиття вже готові. Гроші на форму Никорак планує збирати на благодійних аукціонах, а лоти безоплатно нададуть відомі українські спортсмени, музиканти та публічні діячі. Наразі в такий спосіб уже пішов з молотка льодоруб, який побував на вершинах найвищих гір світу.

Станом на кінець минулого року в ЗСУ служили 57 тисяч українок, тобто майже 22% всього особового складу. З них близько 32 тисяч – саме військові (понад 12% особового складу), а 3,5 тисячі – старші офіцерки.

Торік уперше одне з командувань Збройних сил України очолила жінка – Тетяна Остащенко. Цього року колишня вчителька історії з Житомирщини Любов Плаксюк стала першою військовою, яка очолила артилерійський підрозділ ЗСУ. Загалом понад тисячу українок вже стали командирками в українському війську. 

Попри це досі жінки в армії стикаються з дискримінацією та навіть насильством. 

Раніше ZMINA поспілкувалася з бойчинями, які давно служать у ЗСУ або ж записалися до підрозділів територіальної оборони лише цього року, про те, чому вони вирішили піти воювати, що допомагає їм опановувати себе, коли страшно, і як їх сприймають бойові побратими.  

Фотографія обкладинки: Міноборони 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter