Дівчинка зі Снігурівки розповіла, як росіяни тримали її з подругою чотири дні у підвалі

Дата: 02 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Під час російської окупації у Снігурівці на Миколаївщині російські військові викрадали та катували місцевих, а серед викрадених були жінки та навіть діти. 

Дівчина, яку кинули у підвал, розповіла про пережите журналістам “Слідство.Інфо”. 

Скриншот відео

Наразі у місті відомо про три катівні у будівлях національної поліції, ресторану та місцевої адміністрації. Керманичі окупаційних адміністрацій втекли разом з російськими військовими до РФ, але у самій Снігурівці залишаються виконавці наказів. 

За час окупації у населеному пункті дислокувались різні окупаційні війська: від кадрових російських, до бойовиків з так званих деенер та еленер.

Журналістам вдалось поспілкуватись з місцевими, які побували у полоні в окупантів, серед яких не лише дорослі, яких підозрювали у допомозі українським захисникам, але й діти. Дівчинка, яку росіяни, за її словами, викрали з подругою, розповіла, як провела чотири дні у підвалі, два з яких дівчата намагались виламати двері.

“Ну, 8-го чи 7-го числа мене та мою подругу вкрали руські і вивезли на елеватор в підвал. Без їжі та води ми сиділи там чотири дні. До вечора ми вибралися, виламавши двері. Вони хотіли дізнатись про ЗСУ, про воєнних. Ми їм кажемо, що нічого не знаємо, а вони нам: “Давайте кажіть, а то ми вам пальці повідрізаємо”, – говорить вона. 

Росіяни, за словами потерпілої, викрали ще двох дівчат, про місцеперебування яких досі нічого невідомо, а також побили хлопця, який вивісив український прапор: “Коли наш Віталя, у нього прізвисько Кабан, на вишку повісив прапор, вони (росіяни. — Ред.) розстріляли цей прапор, і пів хати залишилося у бабусі на Шевченка (вулиця у Снігурівці. — Ред.). І цього Віталю побили, ми не знаємо, де він зараз”.

Катівня у поліцейському відділку у Снігурівці. Фото: телеграм-канал @yigal_levin

Люди, які пережили російську окупацію у Снігурівці, кажуть, що інформацію про викрадених росіянам надавали колаборанти. Один з чоловіків переконує, що майже дістав докази того, що його здали росіянам конкретні люди з міста. 

“Мене двічі затримували: один раз — на добу, другий — на чотири. Тримали в камері-одиночці. Проводили допити п’ять разів на день з психологічними і фізичними впливами”, – пригадує Андрій

Зараз у Снігурівці працюють співробітники поліції та Служби безпеки України. 

Нагадаємо, що на території звільнених районів Сумської, Чернігівської, Київської, Харківської, Донецької, Херсонської та Миколаївської областей виявили 35 місць, в яких росіяни незаконно утримували й катували людей.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter