Дівчина, яка зняла на відео вбивство Флойда, отримала Пулітцерівську премію

Дата: 12 Червня 2021
A+ A- Підписатися

18-річна американка Дарнелл Фрейзер, яка торік зняла на відео момент убивства афроамериканця Джорджа Флойда поліцейським Дереком Шовіном, була відзначена спеціальною журналістською нагородою від Ради Пулітцерівської премії.

Про це повідомляє Укрінформ, посилаючись на The Hill.

Джордж Флойд (Фото: EPA)

Фрейзер побачила арешт Флойда під час прогулянки зі своїм двоюрідним братом в Міннеаполісі 25 травня 2020 року. Вона почала записувати інцидент на телефон, оскільки “побачила налякану людину, яка благала про своє життя“. Її відео стало важливим доказом в суді проти колишнього офіцера поліції Міннеаполіса Дерека Шовіна.              

Суд присяжних визнав його винним за всіма пунктами обвинувачення у вбивстві.

“Історія з Флойдом підкреслила важливу роль не тільки журналістів, а й простих громадян у пошуках правди і справедливості… Рада присудила спеціальну нагороду Дарнелл Фрейзер, підлітку-свідку, яка зняла й оприлюднила відео, що шокувало глядачів і викликало протести проти жорстокості поліції по всьому світу”, – зазначила співголова ради Пулітцерівської премії Мінді Маркес на церемонії нагородження.

Нагадаємо, улітку минулого року 46-річний житель Міннесоти Джордж Флойд загинув під час затримання поліцією. Як було видно на записах, що почали швидко поширюватися фейсбуком, Шовін понад вісім хвилин тиснув на шию чоловіка, поки Флойд благав того зупинитися та казав, що йому немає чим дихати. 

Виявилося, що Флойда затримали за підозрою у використанні підробленого чека на 20 доларів у магазині. Свідки інциденту, які почали знімати дії поліції на телефони, також казали поліцейським припинити душити чоловіка, проте викликали швидку тільки тоді, коли побачили, що той не дихає. Констатували смерть уже в шпиталі.

Одразу після інциденту всіх поліцейських, причетних до затримання Флойда, звільнили. Шовіна визнали винним за трьома пунктами обвинувачення, зокрема за “ненавмисне вбивство другого ступеня”, що передбачає покарання до 40 років позбавлення волі. 

Смерть Флойда призвела до масових протестів у США та низки акцій проти поліцейського насильства у світі. Українці також відреагували на інцидент, однак, як показали дослідження, 44% їхніх дописів у соцмережах щодо ситуації були расистськими. 

В Україні  за останні декілька років також сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. На початку поточного року на Житомирщині поліцейські кілька годин утримували у відділку двох підлітків, який звинуватили в крадіжці автомобіля. Перед затриманням хлопців побили, а в самому відділку не давали зв’язатися з батьками. 

Фотографія обкладинки: EPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter