“Діти шпигунів”: Британія залучає неповнолітніх до таємних спецоперацій

Дата: 22 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Британські розвідувальні та поліцейські підрозділи використовують неповнолітніх у таємних операціях задля викриття терористів, злочинних угруповань і торговців наркотиками.

Про це пише щоденна газета The New York Times.

Повідомляється, що Комітет палати лордів минулого тижня висунув новий законопроект, що продовжує період, протягом якого молодь у віці до 18 років має право працювати як “таємне джерело розвідки”.

МВС звернулося з проханням продовжити термін, протягом якого дитина має право служити як таємний інформатор від одного до чотирьох місяців. Документ обґрунтовує такий крок загальнонаціональним збільшенням кількості насильницьких злочинів в Англії та Уельсі. Зазначається, що кількість убивств збільшилася на 12% у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.

“Ми стурбовані тим, що надання молодим людям можливості брати участь у прихованій діяльності протягом тривалого періоду часу може наразити їх на підвищений ризик для їхнього психічного і фізичного добробуту”, – йдеться в доповіді Палати лордів.

Видання повідомляє, що кожному неповнолітньому, залученому в таку роботу, надається доросла людина, “кваліфікована для представлення інтересів джерела”, присутня на будь-яких зустрічах з правоохоронцями.

Як запобіжний захід Міністерство внутрішніх справ Британії пропонує проводити щомісячні перевірки на безпеку для всіх залучених молодих людей.

Колишній детектив з контртерористичної роботи, який працював з молодими інформаторами, пояснив, що діти-інформатори використовуються як крайній захід.

“Часто виникає така хибна думка, що ми блукаємо вулицями, щоб вербувати дітей. Це просто не так. Молоді люди зазвичай вступають в контакт із поліцією через їхню причетність до злочину чи іншої форми екстремізму”, – зазначив детектив.

Правоохоронці також запевняють, що, коли вони вербують дітей як інформаторів, вони не просять їх брати участь у злочинах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter