Ділянка, де проводять фестиваль “Протасів яр”, під загрозою забудови: чим можна допомогти

Дата: 15 Червня 2024
A+ A- Підписатися

15 червня у Києві стартував другий фестиваль “Протасів яр” на честь загиблого активіста, журналіста й військового 93 ОМБр “Холодний Яр” Романа Ратушного. На заході голова ГО “Захистимо Протасів яр” Юля Бартле заявила, що вже за рік ділянка, де відбувається фестиваль, може бути забудована.

Про це повідомила кореспондентка видання ZMINA.

Фото: “Новинарня”

“Дуже велика ділянка з тих, що увійшли в заказник, належить ТОВ “Протасів Яр”, яке входить в групу компаній “Континіум”. Компанії цієї групи займаються не лише будівництвом, їм належать заправки WOG (одна з них знаходиться поруч із ділянкою, де проходить фестиваль, – Ред.). Власники WOG хочуть забудувати Протас. Ми ведемо з ними перемовини, намагаємось досягти мирової угоди, щоб це будівництво не відбулось. Наразі перемовини зайшли в глухий кут, справи в суді, і може статися так, що за рік тут розпочнеться велике будівництво”, – наголосила Бартале.

За її словами, звичайні громадяни можуть допомогти відвернути забудову ділянки. Для цього потрібно приходити на суди, уся інформація про місця й дати яких є в офіційній групі громади “Захистимо Протасів Яр” у фейсбуці. Також важливо приходити на заходи, які організовує громада.

“5 липня, в день народження Романа, ми покажемо в межах фестивалю стрічку “20 днів у Маріуполі”, до нас має приєднатися начальник маріупольської патрульної поліції Михайло Вершинін. Треба показувати єдність…Пам’ять про Романа – це дії”, – додала голова ГО “Захистимо Протасів яр”.

Адвокатка Романа Ратушного, Євгенія Закревська наголошує, що для захисту ділянки потрібно також акцентувати на її природній цінності, адже це місце збереження й розвитку унікальної флори й фауни.

“Для багатьох проголошення заказника стало фіналом, але боротьба триває”, – підсумовує ГО “Захистимо Протасів яр” Юля Бартле.

Вона додає, що доки ділянка знаходиться в приватній власності співвласників WOG, ситуація дуже складна.

Нагадаємо, наприкінці травня Північний апеляційний господарський суд на прохання сторін відклав розгляд справи за позовом ТОВ “Протасів Яр” до Київради про скасування рішення Київської міської ради про створення заказника.

Раніше Верховний Суд частково вирішив цей спір. Він залишив у силі рішення апеляційного суду про встановлення сервітуту – фактично зафіксував право відвідувачів заказника вільно ходити його територією, в тому числі тією, що належить забудовнику.

Проте частину справи, яка стосувалась вимоги скасувати рішення про створення заказника, повернув для повторного розгляду в апеляційний суд. Питання після перемоги громади буде розглядатись повторно.

Роман Ратушний спочатку брав участь в акціях протесту проти забудови Протасового Яру, потім став головою ініціативи, а невдовзі й громадської організації “Захистимо Протасів Яр”.

Активіст загинув 9 червня 2022 року в бою під Ізюмом. З першого дня повномасштабного вторгнення Росії він брав участь у боях під Києвом, а потім у складі 93 ОМБр “Холодний Яр” звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом на Харківщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter