Десятки громадських організацій та журналістів вимагають відкрити для них засідання Верховної Ради та комітетів

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Понад чотири десятки громадських організацій та окремих журналістів у день відкриття одинадцятої сесії Верховної Ради IX скликання закликали пускати медійників на засідання парламенту та дати можливість спілкуватись із нардепами в кулуарах. 

Текст заяви опублікували на сайті Центру прав людини ZMINA. 

Фото: Kostyantyn Chernichkin

Від 2022 року доступ журналістів до засідань парламенту та кулуарів закрили, а засідання майже всіх комітетів перейшли в онлайн, тож на них не запрошують експертів із громадських організацій. Громадськість раніше вже звертала увагу на низку якість роботи парламентарів нинішнього скликання, якщо до цього процесу не залучати фахівців. 

“Який сенс говорити про небезпеку від присутності медіа в залі парламенту, коли про хід і результати розгляду законопроєктів суспільство дізнається з прямих трансляцій народних депутатів у соціальних мережах?” – цікавляться автори звернення. 

Правозахисники наголошують, що відсутність доступу журналістів до Верховної Ради в підсумку шкодить демократії, тож ознакою її збереження буде повернення комунікації “у зрозумілий і прозорий спосіб”. 

Окрім можливості ходити на засідання та спілкуватися з нардепами в кулуарах, автори звернення вимагають: 

  • завчасно оприлюднювати порядки денні засідань парламенту;
  • сприяти й підтримувати залучення організацій громадянського суспільства до засідань комітетів Верховної Ради України.

Відкритість парламенту, на думку авторів звернення, підвищить довіру суспільства до його роботи, з якою нині є чималі проблеми. Торік соціологам лише 15% опитаних українців сказали, що довіряють Верховній Раді. 

Нагадаємо, що торік експерти знайшли “тіньовий вплив” судів на перебіг реформ в Україні. Детальніше про це можна почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter