Експерти знайшли “тіньовий вплив” судів на перебіг реформ в Україні: що з цим робити?

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні суди мають певний “тіньовий вплив” на перебіг реформ, тож парламент і уряд мають детально вивчити попередній досвід реформ, щоб якісніше їх продумувати та впроваджувати. 

Про це розповідають дослідники з Лабораторії законодавчих ініціатив. 

Фото: Верховна Рада України

Для такого висновку експерти проаналізували 20 судових рішень з практики, що має вплив на державну політику, а для системної оцінки феномену вивчили 259 ухвал, рішень та постанов загальної юрисдикції, 6 конституційних подань та 42 конституційні скарги.

Особливу увагу звернули на п’ять кейсів, а саме оскарження процедури люстрації 2014 року, переатестації особового складу Національної поліції 2015–2016 років, очищення судів від “суддів Майдану” та заборону проросійських партій в Україні у 2022–2023 роках.

Дослідники наголошують, що для виконати зобовʼязання ЄС щодо реформ та наближення законодавства України до законодавства Союзу, треба не просто приймати закони, але й слідкувати за сталістю їх виконання. 

Коли реформа продумана ідеально, суди не мають підстав і можливості до скасування і політичних баталій. Проте, якщо реформи сплановані не ідеально, то суди можуть використовувати прогалини та недоліки законодавчої бази, щоб, наприклад, відновити люстрованих чиновників”, – пояснює виконавча директорка Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко.

За словами дослідника Олександра Заславського, рішення судів суттєво впливають на фінальний результат успішності проведення реформ, але водночас саме вони є індикатором проблем, які виникають у процесі їх реалізації. 

Найбільше недоліків було виявлено на етапі нормопроєктування. Досить часто реформи базуються на слабко розробленому законодавстві – і це проблема, рішення якої потребує, зокрема, тісної кооперації парламенту, уряду й експертного середовища”, – каже він. 

Нагадаємо, що українські правозахисники не вперше звертають увагу на низьку якість роботи парламентарів. До прикладу, у 2021-му влітку вони підтримали законопроєкт №3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який є частиною судової реформи, втім, зробили це з правкою, що створила в документі колізію. 

Парламентарі заспокоювали, що переголосують закон, на який президент згодом наклав вето, однак експерти називали ситуацію, в якій некомпетентність нардепів має виправляти президент, нісенітницею. Щоб надалі не припускатися таких помилок, парламентарям радили запрошувати до своєї роботи експертів із громадських організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter