Держзраду закидають одному з керівників 501 батальйону морпіхів, який міг здати росіянам у полон 277 побратимів

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Підозру в державній зраді повідомили начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС Збройних сил України, якого вважають причетним до потрапляння в російський полон щонайменше 277 українських військових. 

Про це розповіли в ДБР. 

Скриншот відео

Новини про те, що частина морпіхів у Маріуполі нібито добровільно склала зброю, з’явилися торік у квітні, а активно її ширили російські медіа. 

Українським журналістам військові, які пройшли через полон, переказували слова побратимів про те, що їх фактично обманом змусили здатись у полон. 

“В полоні хлопці говорили, що здав у полон їхній комбат і начштабу. Він їм нібито сказав: “Приходьте на цю точку, будемо іти на прорив”. Вони прийшли, а там їх чекали автобуси з кадирівцями, які сказали: “Усе, здавайтеся”. І їхній комбат відповів: “Ми здаємося”. Але чи відповідає це дійсності, я без поняття”, – казав боєць десантно-штурмової роти 1 окремого батальйону 36 бригади Гліб Стрижко

Детективи ДБР підтвердили версію, яку розповідали бійці 501 батальйону. Так, за їхніми даними, начальник речової служби тилу, особу якого не розкривають, вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися.

“Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад. 277 військовослужбовцям батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до окупованої Донеччини. Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон”, – розповідають правоохоронці. 

Слідчі також переконують, що підозрюваний продовжив зрадницьку діяльність і після його диверсії в Маріуполі. До прикладу, торік протягом квітня-червня правоохоронці зафіксували щонайменше три ситуації, коли той агітував українських військових переходити на бік Росії та за винагороду надавати йому відомості про сили та засоби оборони України. 

Займається цим підозрюваний на території тимчасово окупованого Бердянська, звідки він родом. 

У ДБР, оголошуючи про підозру начальнику речової служби тилу, додали, що разом з цим закрили провадження щодо 277 військовослужбовців 501 ОБМП за підозрою в дезертирстві.

Тепер їхнім родичам можуть відновити відповідні виплати, поки бійці перебувають у полоні. 

Досудове розслідування в провадженні триває. Максимальна санкція інкримінованої підозрюваному статті передбачає довічне позбавлення волі. 

Раніше ZMINA розповідала історію Антона Чередника – військовослужбовця 501 батальйоні 36 бригади морської піхоти ЗСУ. У Росії його нині судять за “убивство на ґрунті ненависті”: російські силовики вважають, що він вбив чоловіка, який не зміг правильно вимовити слово “паляниця”. 

Наразі невідомо, чи допускали до Чередника лікарів, правників чи будь-які міжнародні моніторингові місії. За час, який він провів у полоні, чоловік сильно схуд. 

Нагадаємо, що довічне загрожує лікарці-офтальмологині з Маріуполя, яка видала росіянам поранених українських бійців. Персонал закладу намагався сховати їх, переодягаючи в цивільне, але підозрювана під час обходу добровільно передала відомості про тяжкопоранених загарбникам. 

Вона досі працює в окупованому місті. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter